1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Rolls-Royce plc
NOS Nieuws

Rolls-Royce werkt aan vliegende taxi

Vliegtuigmotorenbouwer Rolls-Royce heeft een motor ontworpen voor een vliegende taxi. Het Britse bedrijf is op zoek naar partners om het "Elektrische verticale start- en landingsvoertuig" (EVTOL) over een paar jaar in de lucht te kunnen brengen.

De EVTOL moet tot vijf mensen kunnen vervoeren, over afstanden van maximaal 800 kilometer en met snelheden tot 400 kilometer per uur. Het ontwerp van Rolls-Royce wordt volgende week gedemonstreerd op de Farnborough vliegshow, ten zuidwesten van Londen.

Het bedrijf wil samen met een vliegtuigbouwer de EVTOL verder ontwikkelen. Voor de motor van de vliegende taxi heeft Rolls-Royce zijn eigen M250 gasturbine gebruikt. Daarmee wordt stroom opgewekt om "op geluidsarme wijze" zes elektrische propellers aan te drijven.

Geen batterij

Het voordeel van een gasturbine is dat er geen batterij hoeft te worden opgeladen. Daardoor kan de vliegende taxi gebruik maken van bestaande infrastructuur, zoals helikopterplatforms en luchthavens.

Rolls-Royce is de een na grootste bouwer van vliegtuigmotoren ter wereld. Het bedrijf maakt ook scheepsmotoren, motoren voor energiebedrijven en nucleaire aandrijvingen voor onderzeeërs. Het heeft niets meer te maken met de automaker Rolls-Royce, die onderdeel is van het BMW-concern.

Verschillende andere bedrijven zijn ook al druk bezig met het ontwikkelen van vliegende taxi's. In Beieren gaat Audi samen met vliegtuigbouwer Airbus tests uitvoeren met vliegende taxi's, zo werd twee weken geleden bekend.

In mei presenteerde het Amerikaanse taxibedrijf Uber een prototype van zijn vliegende taxi. Het bedrijf wil in 2020 beginnen met proeven in de praktijk in Los Angeles en Dallas en werkt daarvoor samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Ook Amerikaanse start-ups werken aan vliegende taxi's. Een bedrijfje van Google-oprichter Larry Page onthulde in maart de 'Cora', een elektrisch vliegtuigje. Dat toestel wordt in eerste instantie in Nieuw-Zeeland getest en heeft ruimte voor twee inzittenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl