Groenewegen na tweede zege: de timing was cruciaal

Dylan Groenewegen stond zaterdagochtend op met benen die hem de dag ervoor een prachtige ritzege hadden bezorgd in de Tour. "Als hij goede benen heeft, kan hij weer winnen", zei Danny Nelissen vooraf.

Hoe goed die benen zaterdag waren, bleek in Amiens, waar hij zijn concurrenten opnieuw het nakijken gaf. "Eén keer winnen is heel moeilijk, twee keer is geweldig", sprak Groenewegen.

'Een bevrijdend gevoel'

De sprint van de Lotto-Jumbo-renner was niet één, maar twee dagen op rij zo indrukwekkend dat wereldkampioen Peter Sagan en tweevoudig ritwinnaar Fernando Gaviria werden gedegradeerd tot figuranten in de Dylan Groenewegen-show.

"Ik had 's ochtends al het gevoel dat we vrijdag iets moois hebben gedaan. Daardoor was ik wel iets ontspannener. Het gaf me een bevrijdend gevoel."

Bekijk hier de twee overwinningen van Groenewegen:

De eerste massasprints van Groenewegen vielen in het water. Eén keer werd hij gehinderd door een valpartij, tweemaal had hij "de benen niet". Enigszins opmerkelijk voor een sprinter die van de Tour zijn hoofddoel van het jaar had gemaakt.

'Geen felheid door hoogtestage'

Groenewegens voorbereiding bestond onder meer uit een hoogtestage in Spanje. Thomas Dekker zette daar in De Avondetappe zijn vraagtekens bij. "Hij miste de felheid door die hoogtestage. Een sprinter heeft daar niet altijd voordeel van. Maar nu kan hij zichzelf weer pijn doen."

De ploegentijdrit vormde volgens Groenewegen zelf uiteindelijk de overgang van net-niet naar twee ritzeges. "De beste renners doen mee in de Tour. Daarom word je de eerste dagen afgestraft als je niet goed genoeg bent."

"In de ploegentijdrit hebben ze me pijn gedaan. Dat gevoel had ik wel nodig om te kunnen winnen. Toen kwam ik door de verzuring heen en dacht ik: daar zijn ze weer."

Groenewegen: sinds de ploegentijdrit kan ik mezelf weer pijn doen

Jan Raas en Joop Zoetemelk kwamen in de jaren zeventig, net als Groenewegen, tot twee-op-een-rij. Is een derde ritzege op rij ook mogelijk, in de kasseienetappe naar Roubaix?

"Je moet het niet zo zien alsof ik een van de favorieten ben. We hebben de bespreking nog niet gehad, maar als ik voor mijn kans mag gaan, wil ik het wel proberen."

STER reclame