België viert de derde plaats op het WK
NOS Voetbal

België viert historisch brons: we wilden het land trots maken

De Belgische bondscoach Roberto Martínez had na de met 2-0 van de Engelsen gewonnen troostfinale lovende woorden voor zijn spelers, die voor de beste prestatie van België ooit op een WK tekenden. De Rode Duivels overtroffen de vierde plaats van 1986.

"Talent brengt je ergens, daar wilden ze 't niet bij laten", aldus Martínez. "Ze wilden iedereen in België trots maken. Daarom hebben we er alles aan gedaan om derde te worden. Dat is dus gelukkig gelukt."

Alderweireld was bang voor eigen goal

De bondscoach is zelf ook trots. "We verdienden dit. We hebben voldoende talent, maar op dit WK hebben we ook heel hard gewerkt."

Toby Alderweireld voorkwam in Sint-Petersburg met een sliding dat Eric Dier voor de 1-1 zorgde.

"Ik was even bang dat ik in eigen doel zou schieten", stelde de oud-verdediger van Ajax. "Maar gelukkig gebeurde dat niet. We wilden de beste prestatie van België ooit op het WK overtreffen. Dat is gelukt. Nu mogen we best even genieten."

Kompany: finale hadden we gewonnen

"Ik ben trots", zegt ook Kompany. "In de geschiedenis van het voetbal zijn we nog nooit zo hoog geëindigd. Dat is goed voor het voetballand België. We hebben heel onze jeugd opgekeken tegen de prestatie op het WK in Mexico. Dat was een referentiepunt."

"Als generatie kunnen we alleen maar proberen steeds een stapje verder te gaan", aldus de verdediger. "Hier waren we dicht bij een finale en ik denk dat als we de finale hadden gespeeld, we hadden gewonnen."

Hazard staat open voor vertrek bij Chelsea

Bij de Belgische aanvoerder Eden Hazard ging het na afloop niet over zijn goal in de wedstrijd om de derde plaats, maar vooral over zijn toekomst. "Na zes mooie jaren bij Chelsea is het misschien wel tijd voor iets anders", zei de aanvaller. "Zeker na zo'n WK. Maar ik kan niet beslissen of ik blijf of ga. Chelsea zal de uiteindelijke beslissing nemen. Maar jullie weten wel waar ik heen wil."

Eden Hazard

Hazard wordt al weken in verband gebracht met Real Madrid, waar Cristiano Ronaldo is vertrokken. Hij maakte met drie doelpunten en twee assists en een serie weergaloze dribbels een uitstekende indruk op het WK in Rusland. Dat maakt hem kanshebber voor de Gouden Bal, de prijs voor beste speler van het toernooi.

"Ik zou die prijs aan mij geven", lachte Hazard. "Maar ik mag niet kiezen. Ik denk dat ze die prijs aan iemand geven die de finale speelt."

De Engelse captain Kane zag in het duel een les en een reden voor optimisme: "We moeten beter worden, we gaan ook beter worden. We willen niet weer twintig jaar jaar wachten op een halve finale."

Kane kan topscorer van het toernooi worden als zijn zes goals zondag in de finale niet worden overtroffen. De Fransen Antoine Griezmann en Kylian Mbappé staan beiden op drie goals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl