Laurens ten Dam ANP

De doorgaans weinig verheffende eerste uren van een Touretappe werden zaterdag eindelijk opgefleurd door een Nederlandse renner in de ontsnapping. Sterker nog, met Laurens ten Dam en Marco Minnaard bestond de kopgroep op zaterdag voor tweederde uit Nederlanders.

Vooral de aanwezigheid van Ten Dam zorgde voor verbazing, niet in de laatste plaats door de manier waarop. Ten Dam plaatste zijn demarrage met een grote lach op het gezicht.

"Het was een lolletje", vertelt de Sunweb-renner. "We reden al twintig kilometer in een slakkengang, dat heb ik nog nooit meegemaakt op 14 juli. Normaal gaan de Fransen als gekken in de aanval. Misschien zijn ze allemaal bang voor de kasseien van morgen."

Ten Dam liet zich terugzakken: ik moet mijn werk doen in de bergen

Hoe kwam Ten Dam in de kopgroep terecht? "We waren een beetje aan het lachen. Ik reed aan kop van het peloton en was aan het ouwehoeren met mijn trainingsmaatjes. We zeiden: als we nou eens met z'n drieeën gaan..."

"Tom (Dumoulin, red.) vond het prima, maar die andere jongens wilden niet mee." Toch kreeg Ten Dam hulp; Minnaard en de Fransman Fabien Grellier sloten zich bij hem aan.

Ten Dam: "Ik hoorde niks meer in mijn oortje, dus ik ben maar in het wiel gaan zitten."

Een verrassende demarrage: Laurens ten Dam gaat ervandoor Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Lang duurde het avontuur van Ten Dam niet. Na het eerste heuveltje van de dag kreeg hij opdracht uit de volgwagens zich te laten terugzakken, zegt ploegleider Arthur van Dongen.

"We willen dat hij zijn krachten spaart voor de komende twee weken. Ik denk dat hij er niet op rekende dat er twee renners zouden oversteken."

De aanval was leuk, maar niet als het Sunwebs hoofddoel van de Tour in de weg kan zitten, redeneert Van Dongen. "We willen Tom een goed klassement laten rijden. Daar draagt dit niet aan bij. De krachten die je erbij verspeelt gaan we de komende weken nog hard nodig hebben."

Van Dongen: 'Lau' wil het publiek vermaken, maar werd verrast door mede-vluchters

De andere Nederlander in de kopgroep mocht wel doorrijden van zijn ploegleider. De mannen van Wanty worden door Hilaire Van der Schueren vaak juist gestimuleerd in de aanval te gaan. Maar volgens Minnaard was dat zaterdag niet het geval.

"Het was totaal niet gepland. Ik vroeg of ik mocht aanvallen en dat vonden ze goed, zolang ik niet alleen zou gaan."

Het trio werd een duo na de terugkeer van Ten Dam in het peloton. "Dat vond ik wel jammer, want met z'n drieën was het iets makkelijker geweest."

Minnaard na kansloze aanval: ik vind het gewoon leuk om te doen

Ondanks de kansloze poging kijkt Minnaard met voldoening terug op zijn aanval. "Ik heb een mooie dag gehad."

"Ik heb ervan genoten, ook al was het wel afzien op de lange rechte wegen. Je hebt natuurlijk bijna geen kans, maar ik vind het leuk om dit soort dingen te doen en de wedstrijd leuk te maken."

STER reclame