Koninklijke zomervakantie is geheim, wintervakantie niet
Piet van Asseldonk
redacteur Koninklijk Huis
Piet van Asseldonk
redacteur Koninklijk Huis
Tot eind augustus is het koninklijk gezin met zomervakantie. Waar Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters vakantie houden, is ter waarborging van hun privacy geheim.
Heel anders is dat rond hun wintervakantie. Die houden zij traditiegetrouw in het Oostenrijkse Lech. Daar is ook de pers welkom voor het halfjaarlijkse fotomoment als start van de koninklijke vakantie. In de zomer wordt die fotosessie, voorafgaand aan het vertrek van koning, koningin en prinsessen naar hun vakantieverblijf, in Nederland gehouden. Gisteren was het weer zover:
De bedoeling van de fotosessies is dat de media vervolgens "de persoonlijke levenssfeer van het koninklijk gezin respecteren". Behalve zijn zomervakanties omringt de koning ook zijn andere vakanties met geheimzinnigheid, al is bekend dat hij in de herfst en/of rond kerst meermalen met vakantie was bij zijn schoonfamilie in Argentinië. Daar is het dan zomer.
Het gebruik om hun zomerse vakantiebestemming geheim te houden, is pas onder koning Willem-Alexander ontstaan. De koninginnen Juliana en Beatrix deden daar niet geheimzinnig over. Zonnige vakantiefoto's van leden van het koninklijk huis, ook van Willem-Alexander en zijn gezinsleden, die vakantie vieren in hun Italiaanse buitenhuizen zijn er, dankzij het werk van persfotografen, te kust en te keur.
Juliana en Bernhard verbleven in de zomer graag in hun huis in Porto Ercole (intussen verkocht en gesloopt) en Beatrix en Claus waren vaak te vinden in hun Toscaanse huis (nu gedeeld eigendom van koning Willem-Alexander, prins Constantijn en de erven van prins Friso) in Tavernelle Val di Pesa.
Nooit ophef
Rond de vakantiehuizen van Juliana en Beatrix was nooit ophef. Willem-Alexander heeft, gekeken naar de publieke en politieke discussie die er steeds over ontstond, geen gelukkige hand gehad bij het aankopen van een buitenlands vakantieverblijf.
Dat begon al in 2007, zes jaar voor zijn inhuldiging. Hij kocht toen voor twee miljoen euro percelen voor een strandvilla in een resort aan de kust van het Afrikaanse land Mozambique. Vanwege het brede onbegrip dat hem daarop ten deel viel, deed hij het huis later, met flink verlies, weer van de hand. Volgens premier Rutte had de aankomende koning zijn Afrikaanse bezit voor "een symbolisch bedrag" afgestoten.
In 2012 deed Willem-Alexander een nieuwe poging, met de aankoop voor vijf miljoen euro van een villa met uitzicht op zee in Griekenland. Het kwam Willem-Alexander opnieuw op kritiek te staan. Griekenland zat op dat moment in een diepe economische crisis en dreigde uit de eurozone gezet te worden.
Ook was er onbegrip over de overheidsbijdrage van minimaal een half miljoen om via onder meer de aankoop van een stuk grond de koninklijke privévilla te beveiligen en van een aanlegsteiger voor diens speedboot te voorzien. Maar wanneer en hoe vaak de koning met zijn gezin van zijn Griekse vakantieverblijf gebruikmaakt, is een goed bewaard geheim. Van het toelaten van de fotograferende en filmende pers daar is tot nu toe geen sprake geweest.
MH17
Dat de koning in de zomer regelmatig in Griekenland vakantie houdt, valt slechts af te leiden uit de keren dat hij zijn vakantie onderbrak om voor verplichtingen naar Nederland terug te vliegen, zoals bleek uit de vliegbewegingen van het toen nog in gebruik zijnde regeringsvliegtuig. Dat was bijvoorbeeld het geval rond de MH17-vliegramp in 2014 en de rouwbijeenkomsten en herdenkingen daar omheen.
Willem-Alexander onderbrak daarvoor twee keer, één keer samen met Máxima, zijn Griekse zomervakantie. Dat deed hij in 2016 ook voor de slotdag van de honderdste vierdaagse in Nijmegen.
In Amsterdam hoopten ze stiekem even, omdat Beatrix indertijd (1977) bij de ingebruikneming van de hoofdstedelijke metro was, dat de koning ook terug zou komen voor de opening komende zaterdag van de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro. Dat blijkt echter niet het geval. Die representatieve eer valt daardoor toe aan de kersverse burgemeester van de hoofdstad Femke Halsema.