Europees record en tweede plaats Hassan op 5.000 meter Rabat

Indrukwekkend Europees record Hassan op 5.000 meter

Sifan Hassan heeft vrijdagavond een indrukwekkende 5.000 meter afgewerkt bij de Diamond League-wedstrijd in Rabat. De Nederlandse atlete liep naar de tweede plaats achter de Keniaanse Hellen Obiri. Met 14.22,34 liep Hassan een Nederlands - en een Europees record.

Hassan was al in bezit van het Nederlands record, dat ze vorig jaar in Eugene op 14.41,24 bracht. Daar dook ze nu bijna twintig seconden onder. Het oude Europese record was van de Russin Lilija Sjoboechova en stond sinds 2008 op 14.23,75.

Rustige opbouw

Hassan bouwde de race rustig op, zat lang achterin maar versnelde ruim een ronde voor het einde. Alleen Obiri hield de strijd met de Nederlandse, die zich aan het voorbereiden is op de Europese kampioenschappen in Berlijn, vol. Een lange sprint besliste het duel in het voordeel van de Keniaanse, die 14.21,75. Dat is de beste tijd dit jaar.

Verspringer Ignisious Gaisah kwam niet aan de limiet voor het EK. De Nederlander, die dit seizoen als beste afstand 7,93 meter heeft staan, eindigde in Rabat als vijfde. In zijn vierde poging sprong Gaisah 7,81 meter. De limiet voor de EK in Berlijn staat op 7,95 meter. De Jamaicaan Tajay Gayle won met een beste poging van 8,09 meter.

Atlete Eefje Boons

Eefje Boons liet de kans niet voorbijgaan om in Rabat mee te lopen op de 100 meter horden. De atlete kwam niet in haar ritme en bleef met 13,32 seconden ver achter bij haar persoonlijk record van 12,86, dat ze onlangs liep. Ze finishte als negende.

Boons is al zeker van deelname aan de EK. De Amerikaanse atletes domineerden de discipline door de eerste vier plaatsen op te eisen. Olympisch kampioene Brianna McNeal won afgetekend in 12,51 seconden.

Nederlaag hoogspringster Lasitskene

Vrijdag 13 juli was voor hoogspringster Marija Lasitskene een zwarte dag. In Rabat kwam voor de 25-jarige Russin, die van de internationale atletiekfederatie IAAF onder neutrale vlag aan wedstrijden mag deelnemen, een einde aan een zegereeks van liefst 45 wedstrijden. De wereldkampioene, die de wedstrijd in Rabat voor het eerst aandeed, faalde drie keer op de hoogte van 1,94 meter.

De Bulgaarse Mirela Demireva profiteerde van het buitenkansje. Ze ging in haar eerste poging over 1,94 meter. Joelija Levtsjenko haalde ook 1,94, maar had daar een poging meer voor nodig. Ze ging op 1,97 drie keer in de fout. Dat was voor Demireva voldoende om te winnen.

Coleman wint sprintduel

In Rabat werd uitgekeken naar de 100 meter bij de mannen. Van het Amerikaanse trio Christian Coleman, Ronnie Baker en Noah Lyles werd vuurwerk verwacht. Coleman, de wereldrecordhouder op de 60 meter indoor, liep zijn eerste wedstrijd sinds eind mei. Hij won, maar het verschil met nummer twee Baker was met het blote oog niet te zien.

Allebei noteerden ze 9,98 seconden. Lyles, dit met Baker dit seizoen de 100 meter al afraffelde in 9,88 seconden, finishte als derde in 9,99.

Asher-Smith afgetroefd op 200 meter

De Britse Dina Asher-Smith is over bijna vier weken een geduchte concurrente voor Dafne Schippers bij de EK in Berlijn. De Europese kampioene op de 200 meter van 2016 (Amsterdam) verloor vrijdagavond in de slotmeters van de 200 meter van Shaunae Miller-Uibo.

De atlete van de Bahama's kwam met achterstand uit de bocht, maar passeerde met een krachtige versnelling Asher-Smith op weg naar de streep. Miller-Ubio (olympisch kampioene op de 400 meter) won in 22,29 seconden, Asher-Smith tekende als nummer twee voor 22,40.