Groenewegen na ritwinst: de power is terug en ik koos het goede wiel

Met ongekende overmacht pakte Dylan Groenewegen vrijdag de winst in de zevende en langste etappe van de Tour de France. De Amsterdammer van Lotto-Jumbo had eerder twee keer misgegrepen, maar bij zijn derde poging declasseerde hij alle sprinters van het Tourpeloton. "De power is helemaal terug", glunderde de Nederlander.

Voor Groenewegen was het zijn tweede dagsucces in de Tour, na de slotetappe vorig jaar op de Champs-Élysées. "Parijs vorig jaar was heel mooi, maar dan komt er ook druk op dit jaar", keek hij terug op de eerste dagen van het Franse wielerspektakel.

Superslecht

En in die eerste dagen waren zijn benen niet goed. "Nee, die waren superslecht", gaf hij toe. Na zijn vierde plaats in Sarzeau wist Groenewegen dat het met die benen wel goed kwam. "Daar was de timing nog niet optimaal. Ik ben elke dag beter geworden."

In zijn machtige sprint naar de streep koos Groenewegen het juiste wiel van Alexander Kristoff. Die bleek de ideale aanjager. "Dat was het goede wiel", constateerde Groenewegen. Hij ging buitenom en de hele concurrentie was ruim voor de finish al gezien. Met een enorme overmacht won de Nederlander. "Het hele jaar blijken de benen al goed. Ik miste ze de eerste dagen van de Tour, ze zijn nu terug."

Groenewegen klopt Gaviria en Sagan en boekt tweede ritzege in Tour

Groenewegen werd door zijn teamgenoot Timo Roosen afgezet bij de sprint. "Het was lastig bij hem te blijven. We wisten dat we in het centrum voorin moesten zitten. Dat lukte. Op het einde was het een lange, rechte baan. Dylan zat in een goede positie en hij heeft veel power", analyseerde Roosen de sprintzege.

"Eindelijk valt alles op zijn plaats", keek Roosen nog even terug op eerdere pogingen in de week van Groenewegen een sprintzege binnen te halen. "Hij knalt er zo overheen naar de streep. Na zijn gemiste pogingen zal er wel wat kritiek op hem zijn geweest, misschien daarom dat vingertje op zijn mond."

Roosen: eindelijk viel alles op z'n plaats

STER reclame