Groenewegen klopt Gaviria en Sagan en boekt tweede ritzege in Tour

Dylan Groenewegen heeft met groot machtsvertoon de zevende etappe van de Tour de France gewonnen. Groenewegen was de eerste dagen niet te spreken over zijn benen, maar in Chartres declasseerde hij tweevoudig ritwinnaar Fernando Gaviria en wereldkampioen Peter Sagan.

De sprinter van Lotto-Jumbo wurmde zich op driehonderd meter van de streep los uit het gedrang en koos het wiel van Alexander Kristoff.

Aan de binnenkant van de bocht van de weg reed Gaviria op kop voor Sagan, maar beiden werden op honderdvijftig meter buitenom gepasseerd door Groenewegen, die de concurrentie op meerdere meters zette.

Na de winst op de Champs-Élysées in de Tour van vorig jaar is het de tweede ritzege voor de 25-jarige sprinter van Lotto-Jumbo in de Ronde van Frankrijk. In 2018 boekte Groenewegen al tien overwinningen, meer dan al zijn sprintconcurrenten.

Groenewegen na ritwinst: de power is terug en ik koos het goede wiel

Aan het begin van de middag viel in Fougères de startvlag voor de 231 lange kilometer etappe. Yoann Offredo (Wanty) was de enige renner die zin had in een avontuur. Hij demarreerde na 35 kilometer en pakte een voorsprong van negen minuten op het peloton.

De slaapverwekkende etappe werd honderd kilometer voor de streep ineens interessant toen het peloton in twee stukken brak. In de tweede groep reden enkele kanshebbers op de dagzege, onder wie Groenewegen, Kittel, Mark Cavendish en Arnaud Démare.

Het eerste peloton maakte echter weinig vaart, waardoor de twee groepen al snel weer samensmolten. Niet veel later werd Offredo, na een solo van honderd kilometer die hem niet meer dan één punt voor het bergklassement opleverde, weer bijgehaald.

Bekijk hier de samenvatting (2.01 min.) van de zevende etappe:

Samenvatting etappe 7: Groenewegen declasseert Gaviria en Sagan

Laurent Pichon van Fortuneo was de volgende aanvaller en ook hij moest het zonder steun van collega's doen. De Fransman kreeg zo'n twee minuten, maar werd 37 kilometer voor het einde opgeslokt.

Bij het bonuspunt was geletruidrager Greg Van Avermaet attent, hij pakte drie bonificatieseconden. Zijn voorsprong op Geraint Thomas, naaste belager in het algemeen klassement, steeg daardoor van drie naar zes seconden.

De uitslag van de zevende etappe

STER reclame