ANP

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen zijn bij de jaarlijkse zomerfotosessie weer lachend vastgelegd door tientallen fotografen. De koninklijke familie poseerde dit jaar bij Villa Eikenhorst op de landgoed De Horsten in Wassenaar, waar het gezin woont.

Het geregisseerde persmoment is een van de twee jaarlijkse fotosessies met de koning, koningin en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane. In de winter verzamelt de pers zich in de wintersportplaats Lech in Oostenrijk. In de zomer vindt de sessie meestal plaats in Wassenaar, met uitzondering van vorig jaar toen de foto's bij de Kagerplassen werden genomen.

Bij zo'n koninklijke fotosessie komt heel wat kijken. Ononderbroken klikken de camera's. Zo komen de foto's tot stand:

Op de koninklijke kiek: een beetje naar rechts, in het midden, meisjes apart

En wat is dan het resultaat? Blader hieronder door de foto's:

In het persmoment dat op de fotosessie volgde kreeg de familie onder andere vragen over de moeilijke tijd die het gezin heeft gehad na de dood van Máxima's zus Inés. Ze maakte begin juni een einde aan haar leven, na een lange periode van depressiviteit.

Koningin Máxima zei dat ze, nadat ze in Groningen enkele woorden had gezegd over het overlijden van haar jongste zus, heel veel reacties heeft gekregen. "Ik heb zoveel warme woorden gekregen. Ook van mensen die vertelden dat ze ook zoiets hebben meegemaakt, en het heeft hen heeft geholpen dat het bespreekbaar werd gemaakt. Dat maakt me ergens blij, dat het iemand heeft geholpen en dat we elkaar kunnen steunen op zo'n moeilijk moment."

Op de vraag hoe het met haar gaat, antwoordde Máxima dat het moeilijk is, maar dat het leven doorgaat. "We hebben prachtige dingen. De kinderen doen het fantastisch. Het werk wat we doen. Daar moeten we ons op concentreren en dat geeft ons energie." Ook de zeven puppy's waarvan Nala, de labrador van de familie, in juni is bevallen, zorgden voor afleiding voor het gezin, vertelde de koning.

Het gezin blikte ook vooruit op de aanstaande verhuizing naar Paleis Huis Ten Bosch. De familie gaat rond de kerst verhuizen, ook al is de verbouwing van het paleis dan nog niet helemaal klaar. De prinsessen mogen de kleuren van hun eigen kamers kiezen. "We hebben hier 15 prachtige jaren gehad. We zullen heimwee hebben naar de Eikenhorst", verwacht Willem-Alexander.

Koningin en koningin vertellen over hun aanstaande verhuizing, de dood van Inés Zorreguieta:

Met heimwee verlaten Willem-Alexander en Máxima de Eikenhorst, hun familiehuis.

Schermloze weken

De pers vroeg hoe het gaat met de prinsessen. "Heel goed. Ze zijn over en kijken uit naar de vakantie", zei Willem-Alexander. Amalia gaat op het Haagse gymnasium Sorghvliet het profiel Economie en Maatschappij volgen, met wiskunde b en en natuurkunde erbij.

Het koningspaar ging ook in op de opvoeding van hun dochters. Ieder kind is anders. Het gaat erom dat ze hun talenten weten te ontwikkelen, benadrukte Willem-Alexander. "Het puberen is aan de gang. Iedere dag is een uitdaging."

Daarbij let de familie op het gebruik van smartphones en andere schermen. "We hebben schermloze weken in de vakantie. De eerste dagen is dat moeilijk."

Daarnaast leren de prinsessen hoe ze om moeten gaan met alles wat er geschreven wordt op sociale media. Willem-Alexander: "Als mensen je niet kennen is het niet persoonlijk. Dat leren we de kinderen."

STER reclame