Femke Halsema tijdens haar eerste toespraak als burgemeester ANP

Halsema beëdigd als nieuwe burgemeester van Amsterdam

time icon Aangepast

Amsterdam heeft een nieuwe burgemeester. Femke Halsema is in het stadhuis van de hoofdstad door de commissaris van de koning van Noord-Holland beëdigd. Ze werd vorige maand door de gemeenteraad gekozen.

De 52-jarige Halsema is de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam, en daarnaast ook de eerste GroenLinks-burgemeester van de hoofdstad. Na haar beëdiging nam ze de gelegenheid om oud-burgemeester Eberhard Van der Laan te herdenken, die in oktober vorig jaar overleed. "Eberhard was uitzonderlijk", zei Halsema. "Hij was aan het eind van zijn leven samengevallen met de stad."

Het ambt werd na de dood van Van der Laan tijdelijk waargenomen door Jozias van Aartsen. "Zorg goed voor deze stad", zei Van Aartsen in zijn afscheidstoespraak. Hij riep de raad op om de ondermijning door criminaliteit in de stad te stoppen. Van Aartsen verwees daarbij naar recente incidenten, zoals de aanslag op De Telegraaf en de schietpartij in een wijkcentrum, waarbij een jongen van 17 werd doodgeschoten.

Bekijk hier hoe Halsema door commissaris van de koning Johan Remkes wordt beëdigd:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam

Halsema noemde drie punten die zij ziet als haar "grootste opgaven": de aanpak van zware criminaliteit, het verbinden van burgers uit alle delen van de stad en het beschermen van individuele identiteit. "Of het nu een jonge transgender is of een islamitische homoseksueel. U zult mij vinden aan de zijde van mensen die zichzelf willen zijn."

Lek vertrouwenscommissie

De burgemeestersbenoeming verliep niet geheel vlekkeloos: vorige maand werd de vacature opnieuw opengesteld omdat er te weinig geschikte kandidaten waren. De tweede ronde verliep ogenschijnlijk soepeler. 85 mensen reageerden: 16 vrouwen en 69 mannen.

Daarnaast is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een mogelijk lek in de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester moest voordragen. Dat gebeurde na publicaties in de media over verdeeldheid in de commissie, terwijl de benoeming strikt vertrouwelijk is.

Aan politieke ervaring geen gebrek bij de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Femke Halsema zat dertien jaar in de Tweede Kamer en was acht jaar lang het boegbeeld van GroenLinks. Scherp en fel in de debatten; haar politieke welsprekendheid werd geroemd. Een ministerspost lonkte en Intermediair noemde haar in 2010 de beste premierskandidaat van Nederland.

Halsema, die in Amsterdam-Oost woont, keerde de politiek nu al een tijd geleden de rug toe. Tijdens de procedure voor een nieuwe burgemeester ging al snel haar naam rond. Zelf zei ze op de radio dat ze erover nadacht, waarmee ze zinspeelde op haar kandidatuur. Dit terwijl ze twee jaar geleden nog in haar biografie Pluche schreef dat ze niets voelde voor het burgemeesterschap.

In Amsterdam klonk ook kritiek toen haar naam in beeld kwam; sommige Amsterdammers vinden Halsema te elitair of een 'grachtengordeltype'. Ook haar gebrek aan bestuurlijke ervaring, zeker op lokaal niveau, werd genoemd door critici.

STER Reclame