Schade in Japanse dorp Nakahata
NOS Nieuws

Vrouw van 82 komt alleen nog klauterend Japans bergdorp uit na natuurramp

De enorme schade die de extreme regenval in Japan de afgelopen dagen heeft veroorzaakt, is goed te zien in het kleine dorp Nakahata. Omringd door bergen en tussen de rijstvelden stonden 23 traditionele huizen. De helft daarvan is weggevaagd, vertelt correspondent Kjeld Duits vanuit het dorp.

"Het is nu schroot. Overal liggen grote rotsblokken. Straten liggen onder een dikke laag modder. Je ziet eigenlijk het verschil niet meer tussen waar de rijstvelden waren en waar de rivier had moeten zijn."

Drie van de vijftig inwoners zijn overleden. Vanochtend brandden dorpsgenoten wierook en baden ze op de plekken waar de drie stierven. Het lichaam van de laatste overledene werd, gewikkeld in een wit laken, door een helikopter opgehaald.

Eerder deze week haalden helikopters mensen op die geen kans hadden gehad vóór de extreme regen het dorp te ontvluchten. "Een gezin was bijvoorbeeld bij een begrafenis op het moment van de waarschuwingen. Die mensen hadden de waarschuwing volledig gemist. Toen ze erachter kwamen dat het gevaarlijk was, was het al te laat."

  • Kjeld Duits
    De brug in het dorp Nakahata Ichibara leidt enkel naar het puin van verwoeste huizen
  • Kjeld Duits
    De stoffelijke resten van een inwoner worden geborgen door een helikopter
  • Kjeld Duits
    Op een stukje weg dat het natuurgeweld overleefde kan deze auto geen kant op

De dorpsbewoners slapen in een evacuatiecentrum op een half uur rijden, want in Nakahata is geen elektriciteit en drinkwater. De huizen die nog overeind staan, zijn eigenlijk niet meer bewoonbaar. De twee wegen die het dorp uitlopen, zijn volledig afgesloten.

"Vanochtend klauterde een dame van 82 over boomstammen en rotsblokken heen om het dorp uit te komen. Met een glimlach op haar gezicht vertelde ze dat er niets meer van haar huis over is", vertelt Duits. Op de vraag waar haar kracht vandaan komt, zei ze: 'Ik wil 100 worden.' Mensen in dit dorp zijn echt onvoorstelbaar. Je raakt diep onder de indruk van de enorme kracht die mensen in zich hebben."

Vanochtend nog werd er meer regen voorspeld. Dat kan gevaarlijk zijn. "Alles ligt los in de bergen. Er zijn een heleboel modderstromen die tot halverwege de bergen zijn gekomen. Als daar regen bij komt, gaat het weer helemaal naar beneden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl