Dak kapot, duiven dood, auto stuk: steenmarter rukt op

Resten van een eend, gevonden in een kapot gevreten dak RTV Noord

De steenmarter was ooit zeldzaam, maar rukt nu op. Het diertje veroorzaakt de laatste tijd veel schade en overlast in het noorden en oosten van Nederland.

RTV Noord schrijft over de ervaringen van Jelte Zwerver uit Grootegast. Een steenmarter had zich onder de dakpannen van zijn woning genesteld. Daar had het dier voedselresten en uitwerpselen achtergelaten die zorgden voor stank- en vliegenoverlast. Maar de marter had ook de glaswol-isolatie opgegeten. Alle dakpannen moesten eraf, het dak is vernieuwd en er is schrikdraad in de dakgoten aangebracht. Kosten: ruim 20.000 euro.

Steenmarters staan er ook om bekend dat ze zich in auto's nestelen en daar de leidingen kapot knagen. Volgens garagehouder André Woolderink uit Bornerbroek is de overlast erger dan ooit. "Ik krijg elke dag wel één auto met een aangevreten kabelboom, koelslang of andere schade aan vooral de elektronica."

Vismeel

Het komt volgens Woolderink veel vaker voor dan in voorgaande jaren. Hij zegt tegen RTV Oost: "Als er hier nu een storing binnenkomt, denken we meteen: het zal wel weer een steenmarter zijn."

Marters zijn vooral zo dol op auto's omdat in leidingen en isolatiemateriaal vaak vismeel is verwerkt om deze onderdelen soepel te houden. Vooral als de motor warm is, wordt het diertje gelokt door de geur.

René Woolderink

De gemeente Noordenveld (Drenthe) heeft een meldpunt opgericht voor overlast door steenmarters, op initiatief van een lokale duivenmelker. In januari bleken al zijn 48 duiven dood, naar het plafond van het hok gesleept door een steenmarter. Ook voor hem loopt de schade in de duizenden euro's, schrijft RTV Drenthe.

Omdat de marter een beschermde diersoort is, mag er niet op gejaagd worden. Om ze te verjagen kan iemand een apparaat neerzetten dat ultrasone - voor de steenmarter irritante - geluiden uitzendt.

Dit is een artikel van

STER Reclame