Facebook labelde 65.000 Russen als 'geïnteresseerd in landverraad'

AFP

Het systeem van Facebook heeft per ongeluk 65.000 Russen aangemerkt als "geïnteresseerd in landverraad". Dat schrijft The Guardian. Het label is inmiddels verwijderd, maar dit gebeurde volgens de krant pas nadat journalisten er vragen over stelde.

De Russen in kwestie werden als zodanig aangemerkt door een algoritme van het bedrijf, dat wordt gebruikt voor advertentie-targeting, het vaststellen van doelgroepen voor adverteerders. Het idee was dus dat de 65.000 gebruikers konden worden getarget op basis van het label.

Het sociale netwerk heeft toegegeven fout te zitten en het label weggehaald: "Landverraad was toegevoegd als categorie vanwege het historische belang. Aangezien het een illegale activiteit is, hebben we het label verwijderd."

Achterhalen

Het is onduidelijk of Rusland wist dat de categorie bestond. Mocht dat het geval zijn, dan had de Russische overheid door het plaatsen van een advertentie - gericht op de 65.000 - kunnen proberen hun identiteit te achterhalen. Daarvoor was wel een extra doorklik nodig naar een website buiten Facebook. Via die website was het dan mogelijk geweest om iemand op basis van het IP-adres te traceren.

"In Rusland is het internet officieel niet gecensureerd", zegt Rusland-expert Mette Skak van de Aarhus Universiteit in The Guardian. "Maar met deze methodes maakt Facebook het de Russische overheid een stuk makkelijker om personen te volgen die zijn aangemerkt als potentiële verraders."

Facebook is in Rusland relatief klein, alternatief Vkontakte is daar met name heel populair. Facebook heeft zo'n 23 miljoen gebruikers in Rusland, Vkontakte meer dan 80 miljoen.

STER Reclame