De brug die de Krim met het Russische vasteland moet verbinden
NOS Nieuws

'Hengelo's bedrijf in opspraak rond Krim-brug'

Het bedrijf Enerpac Heavylifting uit Hengelo was betrokken bij de bouw van een omstreden brug die de Krim verbindt met Rusland, schrijft dagblad De Gelderlander. De onderneming heeft liftmachines geleverd aan Rusland voor het plaatsen van de brug. De krant meldt dat het bedrijf zichzelf heeft gemeld bij justitie. Het Openbaar Ministerie zou een onderzoek in deze zaak zijn begonnen.

Het bedrijf heeft tegenover De Gelderlander verklaard dat het niet wist dat de machines gebruikt zouden worden voor de bouw van de brug.

Meewerken aan de brug (zie hier de beelden) is door de Europese Unie verboden: er gelden internationale sancties tegen Rusland. Volgens het dagblad heeft het bedrijf, dat 120 medewerkers heeft in Hengelo, voor miljoenen euro's aan materiaal geleverd. Ook is de directeur inmiddels weggestuurd.

Eerder werd al bekend dat er zeker zeven bedrijven in Nederland zijn die strafrechtelijk onderzocht worden voor hun betrokkenheid bij de brug, vermoedelijk is het bedrijf uit Hengelo een van die. Ze leverden machines en onderdelen, en installeerden en onderhielden die machines. Dat onderzoek is in gang gezet na publicaties in de Gelderlander.

MH17

Volgens justitie wordt de bouw van de brug door het Europees Hof gezien als ondermijning van de territoriale integriteit van Oekraïne. Rusland annexeerde de Krim in 2014 en liet vervolgens de negentien kilometer lange brug bouwen naar het schiereiland.

Het is een gevoelige kwestie voor Nederland, vanwege de Russische betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Dat gebeurde met een Buk-raket die afkomstig was van een Russische legereenheid, heeft het internationaal team dat het strafrechtelijk onderzoek doet vastgesteld.

Enerpac was niet bereikbaar voor een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl