Wekdienst 12/7: Trump in Londen en beëdiging Halsema als burgemeester

ANP/NOS

Goedemorgen! De Amerikaanse president Trump vliegt vanuit Brussel naar Groot-Brittannië en in Amsterdam wordt Femke Halsema beëdigd als burgemeester.

Vandaag zijn er flinke perioden met zon, al ontstaan landinwaarts in de loop van de dag wel stapelwolken. Daardoor zou er in het oosten en zuidoosten een buitje kunnen vallen. Voor de rest blijft het droog en wordt het tussen de 23 en 27 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Trump vliegt naar Groot-Brittannië, waar hij onder meer de Britse koningin Elizabeth en premier May ontmoet. De verwachting is dat tienduizenden Britten de straat op gaan uit protest tegen zijn bezoek.
  • Bij een buitengewone raadsvergadering wordt Femke Halsema beëdigd als de nieuwe burgemeester van Amsterdam.
  • In Brussel is dag twee van de NAVO-top. Trump zei gisteren nog dat hij wil dat de bondgenoten meer geld uitgeven aan defensie. Vanmiddag wordt het overleg beëindigd met een persconferentie.
  • De rechter doet uitspraak in de zaak rond de dood van het 10-jarige jongetje Diego uit Dordrecht. Tegen de vader van het jongetje is 18 jaar cel geëist voor moord.
  • De zesde etappe in Tour de France is 181 kilometer lang en eindigt in Mûr-de-Bretagne. De etappe begint rond 13.30 uur en is live te volgen op NPO 1 en NOS.nl

Het profiel van de zesde etappe in de Tour de France NOS

Wat heb je gemist?

Goed nieuws voor de ongeveer tachtig jonge kinderen die de spierziekte SMA hebben: het medicijn Spinraza komt per 1 augustus in het basispakket. Het Zorginstituut Nederland oordeelde in januari dat die prijs te hoog was. Minister Bruins is toen in onderhandeling gegaan met fabrikant Biogen, waardoor het medicijn nu voor een "aanvaardbare prijs" beschikbaar is. De precieze uitkomst van de onderhandelingen blijft geheim.

Ander nieuws uit de nacht:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Fans vieren de doelpunten met bier en fakkels

En dan nog even dit:

Zo nu en dan duiken horrorbeelden op uit slachthuizen van varkens die worden mishandeld, verdronken of doodgeschopt. De NVWA deelde 19 boetes uit aan slachthuizen in Nederland, maar volgens de vleessector worden de regels er netjes nageleefd.

Toch bleven de deuren gesloten toen NOS op 3 vroeg om een kijkje achter de schermen. Om toch te laten zien hoe het leven van het gros van de Nederlandse varkens eruitziet, werd onderstaande video gemaakt met archiefbeeld en grafische animaties. Jouw vlees, van stal tot supermarkt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het leven en de dood van een vleesvarken

Fijne dag!

STER Reclame