Teleurstelling bij Roger Federer, die na vijf sets verliest van Kevin Anderson AFP

Roger Federer is zeer verrassend uitgeschakeld in de kwartfinales van Wimbledon. De titelverdediger verloor, na een 2-0 voorsprong in sets, met 3-2 van Kevin Anderson: 6-2, 7-6, 5-7, 4-6 en 11-13. Anderson treft nu in de halve finale John Isner, die Milos Raonic klopte.

Federer begon nog overtuigend. De eerste twee sets gingen zonder al te veel problemen naar de Zwitser, de huidige nummer twee van de wereld. Bij 5-4 in de de derde set kreeg hij zelfs een matchpoint, maar dat was niet aan hem besteed. Sterker, Anderson (achtste op de wereldranglijst) kantelde de partij en trok de set naar zich toe.

Kevin Anderson balt zijn vuist na een winnend punt tegen Roger Federer AFP

Nadat de Zuid-Afrikaan ook de vierde set had gewonnen, ontspon zich een spannende vijfde en beslissende set. Tot aan 11-11 ging het gelijk op, maar bij die stand brak Anderson de service van Federer, mede door de eerste dubbele fout van de Zwitser.

Anderson serveerde de partij, die in totaal ruim vier uur duurde, daarna vakkundig uit. Federer had de editie van 2017 nog zonder setverlies gewonnen en tot aan de kwartfinales zette hij die reeks door.

Isner ook halvefinalist

John Isner, net als Anderson een servicekanon, wist eveneens voor het eerst in zijn loopbaan de laatste vier op Wimbledon te bereiken. De Amerikaan sloeg zich in vier sets langs de Canadees Milos Raonic: 6-7, 7-6, 6-4 en 6-3. De 33-jarige Isner, als negende geplaatst in Londen, is met zijn twee meter en acht centimeter de reus van het tenniscircuit die met zijn verwoestende opslag menig opponent tot wanhoop kan drijven.

STER reclame