Rafael Nadal heeft vijf sets nodig om de volgende ronde te bereiken AFP

Novak Djokivic en Rafael Nadal mogen in een onderling duel gaan uitmaken wie van hen zondag de finale op Wimbledon gaat spelen. Beide oud-kampioenen - Djokovic won drie keer in Londen, Nadal twee keer - vochten zich in de kwartfinales langs respectievelijk Kei Nishikori en Martin Del Potro en treffen elkaar nu in de halve finale.

Voor Djokovic wordt het zijn achtste optreden in de halve eindstrijd op het heilige gras. De Serviër won met 6-3, 3-6, 6-2, 6-2 van de Japanner Kei Nishikori die voor het eerst kwartfinalist was in Londen.

Tot 2-2 in de derde set ontliepen beide spelers elkaar nauwelijks. De Japanner kreeg in de vijfde game drie breakkansen op rij, maar op dat moment ging Djokovic opeens een stuk aanvallender tennissen. De tot dan lange rally's werden korter en de Serviër sloeg zich naar setwinst door vier games op rij te winnen.

Nishikori brak in de vierde set direct de service van Djokovic en leek terug in de wedstrijd te komen. Djokovic brak echter meteen terug en won de wedstrijd uiteindelijk overtuigend.

Novak Djokovic schreeuwt het uit in zijn partij tegen Kei Nishikori AFP

'Blij dat ik terug ben'

Djokovic (ATP-21) boekte zo zijn veertiende zege in zestien matches tegen Nishikori (ATP-28), die hij voor het eerst trof op gras. Dit kalenderjaar was de Serviër de Japanner de baas op het gravel van Rome en Madrid.

"De laatste maanden voelt alles weer een stuk beter", zei Djokovic na afloop. De Servier zegevierde in Londen in 2011, 2014 en 2015, maar kon die lijn de laatste twee jaar niet doortrekken. De derde ronde (2016) en de kwartfinale (2017) waren toen zijn eindstation.

Deze zomer roept zijn spel weer herinneringen op aan zijn beste jaren. "Ik piek nu op het juiste moment", aldus Djokovic. "Het is niet de eerste keer dat ik hier de halve finale haal, maar ik ben blij dat ik weer terug ben."

Nadal knokkend door

Rafael Nadal trof met Juan Martin Del Potro een taaie tegenstander. De Spanjaard, die jaagt op zijn derde Wimbledon-titel, won de eerste set (7-5), maar zag Del Potro sterk terugkomen in de tweede en derde set, 6-7 en 4-6.

In de vierde en vijfde set was de Argentijn niet meer opgewassen tegen de krachtige rally's van Nadal. De Spanjaard trok na ruim vierenhalf uur de partij naar zich toe.

STER reclame