Cristiano Ronaldo in het shirt van Real Madrid ANP

Hij was de grote man in Madrid. Real schikte de hele ploeg rond hem en keer op keer blonk hij uit. Toch besloot Cristiano Ronaldo om na negen jaar de Spaanse hoofdstad te verlaten en een avontuur aan te gaan bij de Italiaanse grootmacht Juventus.

Dinsdag bevestigden de voetbalclubs de transfer van de 33-jarige Portugees, die op zijn beurt aangaf toe te zijn aan een nieuwe stap.

"Een jaar geleden leek mij dit verhaal zeer onlogisch", reageert NOS-commentator Arno Vermeulen. "Toch was het de laatste weken al wel duidelijk dat hij zou gaan vertrekken en dan is Italië wel een verrassing voor mij."

"Manchester United (de club waar Ronaldo tot 2009 speelde, red.) en de Premier League lonkten, daar kun je je dan wel iets bij voorstellen. De Serie A is toch een totaal nieuwe competitie voor hem met een nieuwe taal. De competitie is ook wat terughoudender en wat verdedigender dan de Premier League of de Primera División."

'Echt jammer'

Ook analist en voetballer Rafael van der Vaart, die bij Real Madrid onder contract stond toen Ronaldo kwam, vindt het een opvallende keuze: "Het is zeker verrassend. Ik had hem graag nog bij Real gezien, maar misschien wilde hij nog een keer in Italië spelen. Ik hoop in ieder geval dat hij een groots afscheid krijgt daar. Het zou gek zijn als ze dat niet zouden doen."

Van der Vaart speelde in het seizoen 2009/2010 in Madrid met de Portugees. "Ik vind het echt jammer. Ronaldo hoort gewoon bij Real. Hij heeft daar zo lang gespeeld en ik had het mooi gevonden als hij daar zijn carrière beëindigd had."

Van der Vaart groet Ronaldo tijdens een interland tussen Nederland en Portugal Pro shots

Met zijn transfer naar Italië blijft Ronaldo wel in een Europese topcompetitie actief en dat spreekt Vermeulen aan. "Juventus is altijd Europese top. Het siert hem dat hij bijvoorbeeld niet naar Qatar gaat. Hij is een echte liefhebber en een sportman die de uitdaging wil blijven aangaan om in de top te blijven."

Van der Vaart vult aan: "Hij is een geweldige gozer en ongelooflijk fit. Of hij dat blijft? Dat moet je op die leeftijd echt per jaar bekijken."

De afgelopen zeven jaar wist Juventus zich te kronen tot kampioen van Italië en ook in Europa werd er goed gepresteerd: de club won in 1996 de Champions League en reikte daarna regelmatig tot de finale van het miljoenenbal. Wat valt er nog te winnen voor Ronaldo bij Juventus?

Vermeulen: "Voor voetballers en trainers is het vooral een uitdaging om in verschillende competities gepresteerd te hebben. De Italiaanse competitie is vrij voorspelbaar en er spelen veel kleinere clubs met een stadionnetje van bijvoorbeeld 5.000 man. Dat is in de Premier League wel anders. Maar Ronaldo wil laten zien dat hij overal kan presteren, in elke competitie."

Volgens Van der Vaart gaat Ronaldo maar voor één ding naar Italië. "Hij wil Juventus de Champions League geven. Dat is denk ik de enige reden waarom hij het doet."

Commercie

Vermeulen denkt echter ook dat het commerciële aspect een rol heeft gespeeld in de transfer. "Het is voor Juventus echt een buitenkansje. Hier gaan zoveel sponsoren op afkomen. Een goudmijn en een gigantische commerciële boost. Je koopt een man die in de hele wereld bekend is met alleen zijn initialen, CR."

Van der Vaart is het daarmee eens. "Het is een gigantisch iets voor Juventus. Maar ik vind die transfersom van 100 miljoen wel jammer. Voor iemand van 33 is dat echt een behoorlijk bedrag."

2016: Cristiano Ronaldo met de Champions League Getty

Commentator Vermeulen is ervan overtuigd dat Ronaldo zich snel thuis gaat voelen in Turijn. "Het land intrigeert hem. Hij houdt van mode, uiterlijk vertoon en de klasse van de Italianen zal hem wel bevallen. Hij houdt ook van de glamourwereld. Al blijft hij altijd binnen de lijntjes. Dat zorgt er ook voor dat hij topfit is en zelden geblesseerd."

Real Madrid heeft een probleem

Voor Real Madrid is de overgang van Ronaldo een aderlating. De Portugees had nog een contract tot 2021 en het meest ideale scenario was dat hij daar ook zijn carrière zou afsluiten. Bij een mogelijke transfer zagen de Madrilenen Ronaldo dan ook het liefst naar China of Amerika vertrekken. Niet naar een Europese concurrent. Het was uiteindelijk de Portugees zelf die bij Real aangaf dat hij graag naar Juventus wilde en de club vroeg daaraan mee te werken. Naar verluidt omdat hij te weinig waardering zou voelen in Madrid.

"Real Madrid heeft echt een probleem", aldus Vermeulen. "Ze raken hun beste speler kwijt en je kan geen Ronaldo terugkopen. Het hele team was afgestemd op Ronaldo, alles draaide om hem. Dat gaat nu veranderen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat draaien in zo'n sterke competitie als de Primera División. Als je niet oppast word je zomaar derde of vierde."

"Alles bij elkaar vind ik het een verrassende en interessante keuze. Ik ga de Serie A zeker beter volgen nu en ik denk veel mensen met mij. Want dit is ook belangrijk voor het Italiaanse voetbal."

Ronaldo juicht samen met Van der Vaart in het shirt van Real Madrid ANP

STER reclame