NOS NieuwsAangepast

HEMA-verkoopster mag geen hoofddoek

Een verkoopster van een Belgische HEMA heeft geen nieuw contract gekregen omdat ze een hoofddoek droeg. Het nieuws kwam naar buiten via de krant De Standaard.

De jonge autochtone vrouw was via Randstad als uitzendkracht aan de slag in een winkel in Genk, in Belgisch Limburg. Klanten en collega's zouden geklaagd hebben dat ze een hoofddoek droeg.

"Ze droeg inderdaad een hoofddoek en dat was voor HEMA niet volgens de kledingvoorschriften van het bedrijf", bevestigde woordvoerder Jan Denys van Randstad tegenover de Vlaamse omroep VRT. "Omdat zij zich daar niet naar wenste te schikken, werd het contract van het Vlaamse meisje niet verlengd."

Discriminatie

Randstad zegt dat het bedrijf zich genoodzaakt zag om in te gaan op het verzoek van HEMA. De instantie die klachten over discriminatie in België behandelt, is kritisch over de kwestie: "Wij kennen de feiten nog niet precies, maar hier is mogelijk sprake van een inbreuk op de discriminatiewetgeving."

"Net zomin als HEMA iemand mag ontslaan op verzoek van klanten, kan een uitzendkantoor niet zomaar discrimineren op verzoek van een klant, HEMA in dit geval", verklaart Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, die alle betrokken partijen gaat spreken over de zaak.

Zolang er geen klacht komt van de werkneemster zelf, onderneemt het centrum geen juridische stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl