NOS Nieuws Koningshuis Aangepast

Rutte: communicatie Oman ongelukkig

Premier Rutte erkent dat het beter was geweest als woensdag meteen duidelijk was geworden dat de koningin een privébezoek brengt aan de sultan van Oman. "Dat was gelukkiger geweest", zei hij in de Tweede Kamer.

Vorige week woensdag werd bekend dat een staatsbezoek aan Oman niet doorgaat vanwege de onrust in het land. Maar twee dagen later werd duidelijk dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima wel een privébezoek aan de sultan brengen.

De Tweede Kamer heeft daar kritiek op. Rutte zei dat hij niemand op het verkeerde been heeft willen zetten. De koningin zou de uitnodiging voor het diner pas hebben ontvangen nadat het staatsbezoek was uitgesteld. Volgens de premier is het "een vergaande stap" om de uitnodiging van een bevriend staatshoofd af te wijzen.

Vliegveld Muscat

Het koninklijk gezelschap is inmiddels aangekomen in Oman. De koningin en de prins en prinses landden op het vliegveld van de hoofdstad Muscat.

Ze werden ontvangen door de Omaanse vicepremier, de minister van Cultuur en de minister voor Hoger Onderwijs. De minister van Cultuur haalde in 2009 ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima op, toen zij voor een privébezoek in Oman waren.

Tweedaags bezoek

De meeste kranten in Oman hebben wel een artikel aan het koninklijke bezoek gewijd, vaak op de voorpagina. Opmerkelijk is dat steeds wordt gesproken van een tweedaags bezoek.

"Dat is wel heel ruim genomen", zegt NOS-verslaggever Marieke de Vries. "De koningin komt vanmiddag aan op de Royal Airstrip van het vliegveld van Muscat en vliegt morgenochtend alweer door naar Qatar."

STER reclame