Lord Carrington
NOS NieuwsAangepast

Britse oud-politicus Lord Carrington (99) overleden

De Britse oud-politicus Lord Carrington is op 99-jarige leeftijd overleden. Hij was in zijn lange carrière onder meer minister van Buitenlandse Zaken en Defensie. Ook was hij secretaris-generaal van de NAVO en EU-vredesgezant voor de Balkan.

Peter Carrington begon zijn carrière net na de Tweede Wereldoorlog en was onder meer minister van Landbouw onder Winston Churchill. De conservatieve politicus bekleedde daarna nog tal van functies: hij was de hoogste Britse vertegenwoordiger in Australië, bevelhebber van de Britse marine, oppositieleider in The House of Lords en minister van Buitenlandse Zaken.

Falkland-debacle

Na de Argentijnse bezetting van de Falklandeilanden in 1982 trad Carrington af als minister van Buitenlandse Zaken, omdat hij bedoelingen van de Argentijnse junta niet had voorzien. Later werd zijn naam gezuiverd door een onderzoekscommissie.

Tussen 1984-1988 gaf hij leiding aan de NAVO in Brussel en begin jaren 90 probeerde hij als EU-gezant de oorlog in het voormalige Joegoslavië te beëindigen. Tot aan zijn dood was Carrington lid van The House of Lords.

Carrington-doctrine

Het toenmalige VVD-Kamerlid Frits Bolkestein introduceerde in 1988 de term Carrington-doctrine in de Nederlandse politiek. Hij bedoelde daarmee dat een minister of staatssecretaris moet aftreden, net als Carrington na de Argentijnse bezetting van de Falklands, als er in het openbaar bestuur ernstige fouten zijn gemaakt die onder zijn verantwoordelijkheid vallen, ook als dat buiten zijn medeweten was gebeurd en hij er niets aan had kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl