Migrantenfamilies in Texas eind juni
NOS Nieuws

Rechter VS: migrantenfamilies niet voor onbepaalde tijd cel in

Opnieuw een tegenslag voor president Trump op het gebied van immigratie. Migrantenfamilies die illegaal de grens met de Verenigde Staten oversteken, mogen niet voor onbepaalde tijd worden vastgezet. De regering-Trump wilde dat graag, maar een Amerikaanse rechter in Californië heeft het verzoek afgewezen.

Voor de maatregel moest de zogenoemde Flores-afspraak worden aangepast. Die schrijft voor dat migrantenkinderen niet langer dan 20 dagen mogen vastzitten. Dat probeerde de regering-Trump eerder al gedeeltelijk op te vangen door kinderen en ouders van elkaar te scheiden. Ouders gingen naar de cel in afwachting van hun proces, de kinderen gingen naar opvanglocaties en pleeggezinnen.

Onder zware kritiek uit binnen- en buitenland maakte president Trump drie weken geleden een einde aan het scheiden van ouders en kinderen, maar hij behield zijn strenge zerotolerancebeleid. Om dat te kunnen blijven handhaven, moest de rechter toestaan dat gezinnen voor onbepaalde tijd vastgezet konden worden, maar dat gaat dus niet door.

Herenigen deels gelukt

Van de ongeveer 2000 kinderen die in de afgelopen maanden van hun ouders zijn gescheiden en nu herenigd moeten worden, is nog maar een deel terug.

Gisteren zei de Amerikaanse regering dat het niet ging lukken om zo'n honderd migrantenkinderen onder de 5 jaar op tijd met hun ouders te herenigen. Een federale rechter verplichtte de regering eind juni om de jonge kinderen uiterlijk vandaag te herenigen. Slechts bij de helft is dit gelukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl