Donald Tusk
NOS NieuwsAangepast

EU-president Tusk: nu nog een punt zetten achter die hele brexit

Donald Tusk, de 'president' van de Europese Unie, heeft aan zijn zorgen over de brexit-crisis in Londen op Twitter een positieve draai gegeven. Na het vertrek van de Britse brexit-minister Davis twitterde Tusk al: 'Jammer dat samen met David Davis niet ook het hele idee van brexit is verdwenen'.

Toen een halve dag later ook minister van Buitenlandse Zaken Johnson er de brui aan gaf, twitterde Tusk: "Ministers komen en gaan, maar de problemen waarmee zij de bevolking hebben opgezadeld, blijven bestaan. Ik betreur het dat het concept van brexit niet van het toneel is verdwenen, samen met Davis en Johnson. Maar... wie weet?"

Grootste probleem

Tusk is nauw betrokken bij het overleg tussen de EU en het VK over de voorwaarden voor de brexit. Hij heeft zich vanaf het begin verzet tegen het Britse afscheid en liet de Britten keer op keer weten dat ze er nog van af kunnen zien.

Tusk noemde de brexit eerder vandaag het grootste probleem in de geschiedenis van de Europese Unie. "En het is nog lang niet opgelost, met of zonder meneer Davis." Volgende week staat een nieuwe onderhandelingsronde over de brexit gepland.

De chaos rond de brexit-koers van de regering-May werd in het Lagerhuis door oppositieleider Jeremy Corbyn zwaar bekritiseerd. De Labourleider verweet May niet in staat te zijn haar regering op een lijn te krijgen, waardoor de onderhandelingen over de brexit in zwaar weer zijn geraakt.

Lange wandeling

Corbyn suggereerde in het parlement dat de twee dissidente ministers waarschijnlijk afgelopen vrijdag, de dag van het brexit-overleg met May, al af wilden aftreden. "Maar toen ze zich realiseerden dat ze dan een lange wandeling voor de boeg hadden (het overleg was in het buitenverblijf van May), hun telefoon moesten inleveren en dat er geen bus zou rijden naar Londen vanwege de bezuinigingen van deze overheid, besloten ze nog een paar dagen aan te blijven."

Het kabinet heeft er twee jaar over gedaan om een compromis te sluiten over het brexit-beleid, en twee dagen om het weer om zeep te helpen, zei Corbyn ook. Hij vroeg de "incapabele" regering af te treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl