'Breaking: het heeft geregend in Nederland'

time icon

Het heeft geregend. Althans, op sommige plekken in Nederland. Een reden voor Weerplaza om uit te pakken met deze tweet:

Weerplaza.nl
@Weerplaza
BREAKING NEWS!! Er valt lichte regen in o.a. Leeuwarden 😱Volg dit zeldzame weerfenomeen via https://t.co/VeRoTH5Tl8 😉
10 maanden geleden

Veel is het trouwens niet, die neerslag. Maar toch worden op sociale media berichten geplaatst van het 'bijzondere natuurverschijnsel'.

Wendy Hendrikse
@wendyhendrikse
@hierispeter Volgens mij is het regen maar ik weet niet meer zo goed hoe dat eruit ziet...
10 maanden geleden
Gerrit Wermink
@gerritwermink
Maar even in de sloot gefilmt, anders zou niemand mij geloven dat het nu daadwerkelijk iets #regen t #doetvreugdedansje... Maar wel dat niemand mij ziet🙈
10 maanden geleden

Regionaal kan het verschillen, maar de droge periode heeft in De Bilt zo'n 3,5 week geduurd. Op 14 juni viel daar voor het laatst neerslag.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers om rekening te houden met gladheid. Juist doordat er niet veel regen valt, kunnen vuilresten op de weg zich omzetten in een spekgladde laag. Door de aanhoudende droogte zijn olieresten, rubberresten en stofdeeltjes opgehoopt.

'Houd sigaretten binnenboord'

De kans op bermbranden is nog niet afgenomen. "Dit risico blijft ook de komende dagen groot", zegt een woordvoerder van het KNMI. "We vragen automobilisten dan ook met klem om sigaretten en afval binnenboord te houden."

En nog meer weernieuws: in het Limburgse Arcen was het de afgelopen 13 dagen warmer dan 25 graden. Daarmee was het in de gemeente de langste regionale hittegolf sinds 2006. Toen was de regionale hittegolf op meerdere plaatsen 17 dagen.

Aangezien de komende periode nog meer zomerse dagen op de loer liggen, kan de regionale hittegolf nog langer duren. Maar daarvoor moet de temperatuur ook morgen boven de 25 graden komen. Of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Het wordt dinsdag namelijk tamelijk bewolkt en er vallen enkele buien. Daardoor komt op de meeste plekken de temperatuur niet hoger uit dan 20 tot 23 graden.

Hittegolf-weetjes:

Er is sprake van een hittegolf als het minimaal 5 dagen op rij 25 graden of meer is, waarvan 3 dagen minimaal 30 graden. De hittegolf stopt als de temperatuur onder de 25 graden komt.

Een landelijke hittegolf kan alleen gemeten worden bij het hoofdstation van de KNMI in De Bilt. Een regionale hittegolf kan gemeten worden op andere locaties dan De Bilt.

De langste regionale hittegolf ooit is gemeten in Arcen. In 1994 was daar 22 dagen een hittegolf.

STER Reclame