Wekdienst 9/7: Thaise reddingsactie verder en uitspraak rechtszaak Sharleyne

Goedemorgen! Vandaag maken we ons op voor het tweede deel van de reddingsoperatie in Thailand, waar een groot deel van een voetbalteam nog steeds vastzit in een grot. Ook is er een uitspraak in de zaak-Sharleyne en ziet de politie even iets meer door de vingers.

Vandaag en morgen is er sprake van een klein dipje in het fraaie zomerweer. Er trekken veel wolkenvelden over het land en morgen kan er zelfs wat regen vallen. Ook de temperatuur doet even een stap terug. Het wordt 17 tot 24 graden. Vanaf woensdag is het opnieuw zonnig, droog en vaak zomers warm.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Gisteren zijn in Thailand vier jongens uit het ondergelopen grottencomplex bevrijd. Vandaag gaat de reddingsoperatie verder, maar eerst moeten de duikflessen worden vervangen. Het weer blijft daarbij een risico, omdat het weer hard is gaan regenen.
  • Je maakt tijdelijk minder kans op een bekeuring. Agenten zien lichte vergrijpen door de vingers en zullen alleen bij ernstige overtredingen een bekeuring uitschrijven. Dat doen ze uit protest. De politievakbonden eisen een betere CAO.
  • Er volgt een uitspraak in de zaak tegen de moeder van Sharleyne. Het meisje werd in 2015 levenloos gevonden voor hun flat in Hoogeveen. De moeder staat terecht voor moord. Het Openbaar Ministerie heeft 10 jaar cel geëist.
  • In de Tour de France is het tijd voor een ploegentijdrit van 35,5 kilometer rond het plaatsje Cholet. Peter Sagan won de etappe van gisteren en start vandaag in het geel. Vanaf 15.10 uur is de ploegentijdrit te volgen via NPO 1 en NOS.nl.

Wat heb je gemist?

De Britse brexit-minister David Davis is per direct afgetreden. Davis was verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de Europese Unie. Vrijdag meldde premier May nog dat de belangrijkste kabinetsleden het eens waren over hoe de toekomstige handelsrelatie met de EU eruit moet komen te zien.

Maar volgens Davis leidt de aanpak van May tot een zwakke onderhandelingspositie. Premier May is het daar niet mee eens en noemt het vertrek van Davis jammer. Naast Davis zijn nog twee brexit-bewindslieden opgestapt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Het is een nobel streven van de organisatie van de Tour de France: het opruimen van de plasticberg die de renners achterlaten. Elke etappe wijst de ASO een zone aan waar renners hun bidons en wikkels van gelletjes en repen kunnen achterlaten, maar de verpakkingen verdwijnen nog regelmatig op andere plekken langs het parcours.

Sommige renners zijn zich bewust van het probleem. "Ik schrok ervan hoeveel plastic er gebruikt wordt tijdens een lunch", zegt Laurens ten Dam. "Een zak vol met plastic bordjes en bestek. Ik heb nu mijn eigen bestek bij me. Als iedereen dat doet, kun je een hoop sparen."

Ook de reclamekaravaan heeft nog een "lange weg te gaan" volgens Van Dam. "Het zijn alleen maar oude auto's. Er wordt op gelet, maar ze gooien veel plastic weg.

Verslaggever Kees Jongkind maakte onderstaande reportage over de aanpak van plastic in de Tour de France:

Tourrenners letten op het milieu, maar de wikkels blijven rondvliegen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl