Kiki Bertens laat op Wimbledon zien ook op gras goed te kunnen spelen
NOS Sport

'Gravelspecialiste klinkt leuk, maar deze topfitte Kiki is meer dan dat'

Kiki Bertens gaat vandaag vanaf 12.30 uur op Wimbledon proberen ten koste van de als zevende geplaatste Tsjechische Karolína Plísková de kwartfinales op het gras van Wimbledon te bereiken. Wat nou gravelspecialiste? En hoe komt ze opeens zo fit?

"Ja, gravelspecialiste klinkt leuk, maar van dat imago wil ze ook wel een keer af", zegt haar coach Raemon Sluiter. "Natuurlijk zal gravel haar favoriete ondergrond blijven, maar ze laat nu zien dat ze op andere ondergronden ook heel goed uit de voeten kan."

Wat verder opvalt aan Bertens, is dat ze er een stuk afgetrainder uitziet dan vroeger. Mede daardoor kan ze in topwedstrijden zoals tegen Venus Williams (die ze in drie sets versloeg) mentaal ook extra krachten aanboren.

"Fysieke en mentale fitheid gaan hand in hand", verklaart Sluiter. "Kiki was de afgelopen jaren wel vaker afgetraind, maar als de resultaten uitbleven kon ze uit teleurstelling een of twee stapjes minder gaan doen en minder op haar eten letten."

En daarvoor kreeg ze meteen de rekening gepresenteerd. "Helaas zit haar lichaam zo in elkaar dat als ze naar een Mars kijkt, dan zit hij er al aan", aldus Sluiter.

Dit jaar heeft Bertens geen terugslag gehad, terwijl er wel tegenslagen waren. "Dat is wat je wilt", zegt Sluiter. "Het komt uit haarzelf, maar ik heb daar aan het begin van het seizoen behoorlijk druk op gezet. Ze weet dat als ze dat niet doet, ik naar huis ga. Dat het dan klaar is."

Bertens is nu al zeker van de achttiende plaats op de wereldranglijst en met iedere overwinning die er op Wimbledon nog bijkomt, zal ze alleen maar meer stijgen. Mocht ze de ultieme stunt uithalen door de titel te pakken, dan dringt ze zelfs de top-10 binnen.

Bertens' sterke optreden op gras is voor Sluiter opnieuw een bewijs dat zijn pupil grote stappen zet. "Ze heeft de finale in Madrid gespeeld, een heel groot toernooi. En ze heeft Charleston gewonnen, vergelijkbaar met het ABN Amro-toernooi bij de mannen."

"Dat zijn grotere resultaten dan ze voorgaande jaren heeft behaald, met uitzondering van de halve finale op Roland Garros twee jaar geleden", aldus Sluiter. "Alleen op andere ondergronden hikten we daar nog tegenaan. Nou, daar rekent ze nu ook mee af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl