Domagoj Vida met de Kroatische vlag na de penaltyzege op Rusland Pro Shots

De rel rond het Kosovaars-Zwitserse duo Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri ettert nog na, maar het volgende moment van politiek geladen ophef was alweer een feit. FIFA heeft Domagoj Vida berispt voor een video na de penaltywinst van Kroatië op Rusland.

Vida roept in het bewuste filmpje Slava Ukrayini, oftewel Glorie aan Oekraïne. Een strijdkreet die na de Oekraïense onafhankelijkheid opkwam en een comeback maakte nadat Rusland de Krim annexeerde in 2014.

Daarna vult oud-international Ognjen Vukojevic, tegenwoordig staflid van de Kroaten, aan: "Deze zege is voor Dynamo en Oekraïne... hup Kroatië."

Knipoog

Volgens Vida zijn de beelden, die in Rusland vanzelfsprekend niet met gejuich werden ontvangen, bedoeld met een knipoog. "Het is een grap. Ik heb daar vrienden sinds mijn tijd bij Dynamo Kiev, ik bedoelde er verder niets mee", zei de 29-jarige Kroaat in gesprek met Russische media.

Verleden in Oekraïne

De video van Vida en Vukojevic, die samenspeelden bij Dynamo, verscheen op YouTube. Het is niet direct duidelijk of dit hun bedoeling was, of dat het om een persoonlijke boodschap ging die door iemand anders op het sociale medium is gezet.

FIFA onderzocht het voorval, maar vond het niet nodig Vida te beboeten of zelfs te schorsen voor de halve finale tegen Engeland. De 29-jarige verdediger kwam er met een waarschuwing vanaf.

STER reclame