NOS Nieuws

Wekdienst 8/7: reddingsactie Thailand en hoe zit het met de 'pitspoes'?

Goedemorgen! Belangrijke ontwikkelingen bij de grot in Thailand, waar een compleet voetbalteam vastzit. En de tweede etappe in de Tour de France.

We zijn er inmiddels al aan gewend: het wordt opnieuw een zonnige dag vandaag. Met een matige noordenwind wordt het zo'n 21 graden aan zee tot 26 in het zuidoosten. Maandag en dinsdag is er meer bewolking en het wordt dan ook minder warm.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Rijksmuseum Boerhaave in Leiden presenteert vanaf vanmiddag twee klokken die zijn ontworpen door Christiaan Huygens uit de collectie Zuylenburgh. Huygens bedacht in 1656 de slingerklok. Door zijn slinger bleek de klok nauwkeurig lopen.
  • In Engeland staat de Grand Prix van Groot-Brittannië op het programma. Lewis Hamilton vertrekt vanaf pole position, Max Verstappen start op plek vijf. De race op Silverstone begint om 15.10 uur en is live volgen op NOS.nl en NPO Radio 1.
  • In de Tour de France wordt de tweede etappe gereden, met Fernando Gaviria in de gele trui. De renners starten vanmiddag in Mouilleron-Saint-Germain en rijden in 182,5 kilometer naar La Roche-sur-Yon. Vanaf 13.55 uur is de etappe te volgen via NPO 1 en NOS.nl.
De route van de tweede etappe van de Tour

Wat heb je gemist?

Duikers zijn in Thailand begonnen met de reddingsoperatie om voetballers en hun coach uit een grot te halen. Het gaat minstens elf uur duren om de eerste mensen eruit te halen. De totale operatie kan drie tot vier dagen in beslag nemen, is de verwachting.

De twaalf jongens en hun coach zitten sinds 23 juni vast, toen ze na een oefenwedstrijd de grot verkenden. Ze werden door stijgend water overvallen en de grot liep deels onder. De voetballers van tussen de 11 en 16 jaar oud en hun 25-jarige coach moeten vier kilometer in de grot afleggen om weer buiten te komen, maar dat is niet gemakkelijk.

In ons artikel een animatie waarin je ziet welke weg de jongens met de duikers moeten afleggen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Wellicht is het je opgevallen: de 'pitspoezen' bij de Formule zijn afgeschaft, omdat ze niet meer van deze tijd zouden zijn. Maar in de motorsport zijn ze nog volop te zien. Wat vinden die dames zelf eigenlijk van al die aandacht voor hun werk?

NOS op 3 liep een dagje mee met student Myrthe, die als grid girl door heel Europa reist.

Dit is een dag in het leven van een pitspoes

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl