Harry Kane Pro shots

Vier jaar geleden overleefde Engeland niet eens de groepsfase van het WK. Het betekende het afscheid van een generatie met spelers als Frank Lampard en Steven Gerrard bij de nationale ploeg.

Met een nieuwe ploeg Engelse voetballers bereikte bondscoach Gareth Southgate iets wat de voorgaande generatie nooit is gelukt: de halve finales van een wereldkampioenschap. In de kwartfinales werd Zweden met 2-0 verslagen.

"Ik was nog niet eens geboren tijdens de laatste halve finale van Engeland", reageerde de 24-jarige doelman Jordan Pickford na de wedstrijd. "We hebben Zweden goed bespeeld en de sfeer in het stadion was fantastisch."

'Het wordt niet beter'

"We hebben een goede groep met veel talent. Ongelofelijk dat we nu in de halve finales staan", vulde Harry Maguire zijn ploeggenoot aan.

Maguire, maker van de 1-0, was na afloop - terecht - erg blij. "Het was mijn eerste doelpunt als international. En dat op het allerhoogste podium. Ik had ook al wat kansen gemist, maar het wordt niet beter dan dit. Ik ben erg trots."

Twee jaar geleden, tijdens het Europees kampioenschap in Frankrijk, zat de 25-jarige speler van Leicester City nog op de tribune als supporter. "Het is een opmerkelijke lijn naar boven waar ik erg trots op ben. Hopelijk komt er nog veel meer aan."

Aanvoerder Harry Kane had met volle teugen genoten van zijn team. "We steken in een fantastische vorm en hebben veel vertrouwen. Dit was zeker een lastige wedstrijd, maar we hielden het hoofd koel en domineerden de wedstrijd."

Vooruitblikken op de halve eindstrijd deed hij ook al: "We gaan er alles aan doen om het land en alle supporters trots te maken."

Correspondent Tim de Wit bedolven door Engelse fans: Football's coming home!

Die supporters lieten ook van zich horen, in Rusland en Engeland. Ze zongen uit volle borst het nummer "It's coming home", het nummer dat gebruikt werd in 1996 toen Engeland gastheer was van het EK, maar dat nu verwijst naar het meenemen van de wereldtitel naar huis.

"We durven te dromen", aldus een supporter die vertelde in het verleden teleurgesteld te zijn geweest in de voetballers die "meer aandacht hadden voor hun haar of hun vriendin dan voor de bal."

Zweden naar huis

Waar de Engelsen feest vierden, dropen de Zweden af. "Ik ben erg teleurgesteld", reageerde aanvoerder Andreas Granqvist direct na afloop. "Je wilt altijd winnen, zeker in zulke grote wedstrijden. Maar Engeland was vandaag sterker."

"We hadden vooraf een goede analyse van ze, maar we konden de Engelsen niet onder druk zetten en de kansen die we kregen benutten we niet. Engeland heeft mij ook verrast. De ploeg was beter dan ik dacht."

Andreas Granqvist treurt na de wedstrijd Pro shots

STER reclame