Nadal en Djokovic naar laatste zestien, Gulbis verrast Zverev

Rafael Nadal is blij met het bereiken van de achtste finales AFP

Rafael Nadal is voor de zevende keer doorgedrongen tot de achtste finales op Wimbledon. De als tweede geplaatste Spanjaard ontdeed zich in de derde ronde met 6-1, 6-2, 6-4 van de Australiër Alex De Minaur.

Nadal, die door zijn zege zeker is van de eerste plaats op de wereldranglijst, racete door de eerste set. In de tweede set stond hij geen enkel punt op zijn service af tot aan de slotgame, waarin hij twee breakpoints moest wegwerken.

Hoewel het niveauverschil groot was, kreeg Nadal de zege niet cadeau. De Australische tiener bleef tot het einde van de wedstrijd knokken.

Toen Nadal voor de winst serveerde kreeg De Minaur, nadat hij al een matchpoint had overleefd, zelfs een kans om op 5-5 te komen. Nadal voorkwam dat echter en drukte even later op zijn derde wedstrijdpunt wel door.

Djokovic te sterk voor Edmund

Novak Djokovic schaarde zich onder de laatste zestien dankzij een zege op de Engelsman Kyle Edmund. De Serviër was met 4-6, 6-3, 6-2, 6-4 te sterk.

Novak Djokovic Pro Shots

Djokovic sprong in de eerste twee sets slordig met zijn kansen om. Hij benutte pas zijn negende breakpoint. De als twaalfde geplaatste Serviër bleef vervolgens kansen missen, maar zo nu en dan verzilverde hij er wel een. Bovendien gaf Djokovic Edmund (21ste op de plaatsingslijst) ook geen kansen op herstel.

De Serviër stuit in de achtste finales op Karen Chatsjanov. De Rus, die maar liefst 33 aces sloeg, klopte de Amerikaan Francis Tiafoe: 4-6, 4-6, 7-6 (3), 6-2, 6-1.

Gulbis vloert Alexander Zverev

Qualifier Ernests Gulbis zorgde voor een stunt met een zege op de als vierde geplaatste Alexander Zverev. De Let (de nummer 138 van de wereldranglijst) was met 61 winners op dreef, toonde karakter en was de Duitser met 7-6 (2), 4-6, 5-7, 6-3, 6-0 de baas.

Gulbis speelde zes ATP-finales en won ze allemaal. In 2014 beleefde hij zijn grandslamhoogtepunt door Roger Federer en Thomas Berdych te verslaan op Roland Garros. Blessures en z'n wispelturigheid zaten hem echter meer dan eens dwars. Dit jaar won hij nog geen partij op de ATP-tour.

Tegen Zverev speelde Gulbis volwassen en na het missen van een setpoint in de derde set raakte hij niet van slag. Hij ontregelde Zverev met gevarieerd spel en walste over hem heen in set vijf.

Del Potro haalt achtste finales

Juan Martín del Potro bereikte voor het eerst in vijf jaar weer een keer de vierde ronde in Londen. De nummer vijf van de plaatsingslijst was de Fransman Benoît Paire de baas: 6-4, 7-6 (4), 6-3.

Juan Martin del Potro AFP

Paire serveerde veel te matig om de Argentijn te kunnen verrassen. Op zijn tweede opslag, die hij bijna om het punt moest spelen, maakte hij minder dan de helft van de punten. Del Potro kreeg twaalf breakpoints en benutte er vijf.

Op 4-3 in de derde set, op breakpoint voor de Argentijn, kwam de meeste opwinding van de tribunes. Een toeschouwer viel flauw en het duel lag ruim een kwartier stil. Paire kon zich in de noodzakelijke pauze niet meer voldoende oppeppen om voor een ommekeer te zorgen.

STER Reclame