Gaviria sprint naar ritzege en gele trui, Groenewegen zesde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Fernando Gaviria heeft na een tumultueuze finale de eerste Touretappe gewonnen. De Colombiaanse sprinter verwees Peter Sagan en Marcel Kittel naar plaats twee en drie en mag morgen in het geel starten.

Gaviria debuteert in de Tour. Vorig jaar won hij al vier ritten in de Giro d'Italia, de eerste grote ronde die hij reed. Dylan Groenewegen "had de benen niet" en kwam niet verder dan plaats zes.

Problemen voor klassementsmannen

Meerdere favorieten voor de eindzege verloren direct tijd. Chris Froome duikelde in de laatste tien kilometer over een hek en kwam vijftig seconden na Gaviria over de streep. In die groep reden ook onder anderen Richie Porte (BMC) en Adam Yates (Mitchelton-Scott).

"We wisten dat het rommelig zou worden, maar dat hoort bij de Tour. Ik ben vooral blij dat ik er niks aan overgehouden heb", reageerde Froome.

Nairo Quintana (Movistar) kwam ook op achterstand binnen. Op iets meer dan drie kilometer brak hij zijn wielen op een vluchtheuvel, waardoor hij niet in staat was door te rijden. Als hij binnen drie kilometer van de aankomst was gaan staan, had hij dezelfde tijd als de winnaar gekregen.

De Colombiaan passeerde de streep uiteindelijk op 1.15 van zijn landgenoot Gaviria. Pierre Latour (AG2R) verloor zelfs 2.11.

De Nederlandse klassementsrenners, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema, kwamen ongeschonden door de chaotische finale.

Bekijk hier samenvatting (4.13 min.) van de eerste etappe:

Samenvatting etappe 1: Gaviria wint, Froome valt en verliest tijd Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kansloze aanval van drie Fransen

Tourdirecteur Christian Prudhomme liet om 11.10 uur op het eiland Noirmoutier de startvlag vallen voor de 105de editie van de Tour. Dat lieten Kévin Ledanois (Fortuneo), Jérôme Cousin (Direct Energie) en Yoann Offredo (Wanty) zich geen twee keer zeggen.

De drie Fransen twijfelden geen moment en demarreerden uit het peloton. Geen van de andere 173 renners maakte aanstalten zich bij de koplopers aan te sluiten.

Gaviria dolblij met ritzege én gele trui

Zo liep de voorsprong van Ledanois, Cousin en Offredo snel op naar vier minuten. Groter liet het peloton de voorsprong echter niet worden, met het oog op de massasprint.

Het trio reed zich urenlang in de kijker, maar de etappezege was eigenlijk bij voorbaat al een brug te ver. Ledanois hield het mooiste souvenier over aan de lange vlucht. Hij won het sprintje op de enige klim van de dag (vierde categorie) en mag morgen in de bolletjestrui starten.

De statistieken na de eerste etappe

STER reclame