In Culemborg was eerder een lawaaiprotest tegen de uitzetting
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Gezin Andropov uitgezet naar Oekraïne

De familie Andropov uit Culemborg is vanochtend het land uit gezet. Ze vertrokken om 09:30 uur met het vliegtuig naar Oekraïne, bevestigt hun advocaat Frank King.

De familie heeft vanochtend nogmaals asiel aangevraagd. Maar die aanvraag werd direct afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De advocaat ging in beroep, maar dat mag de familie niet in Nederland afwachten.

Moeder Olga en vader Viktor kwamen 17 jaar geleden naar Nederland. De drie kinderen Arina (5), Denis (10) en Maksim (14) zijn in Nederland geboren en spreken alleen Nederlands.

Vanaf 2013 procedeerde het gezin om een verblijfsvergunning te krijgen, maar dat lukte niet. Omroep Gelderland schrijft dat de vijf eind juni plotseling werden opgepakt en overgebracht naar detentiecentrum Soesterberg.

Picknick en wake

Begin deze week stuurde burgemeester Van Grootheest van Culemborg nog een brandbrief aan staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid. In de brief, mede ondertekend door de directie van de twee scholen van de kinderen, vroeg hij Harbers gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid en het gezin niet uit te wijzen.

Maar Harbers deed dat niet. Ook het lawaaiprotest deze week in Culemborg en een picknick en wake gisteravond bij het detentiecentrum hadden geen succes.

Erg verdrietig

Advocaat King sprak de familie vanochtend nog. Volgens hem was de moeder van het gezin "erg verdrietig". RTV Utrecht meldt dat King van plan is om door te gaan met procederen. Binnenkort reist hij naar Oekraïne om het gezin te bezoeken.

Advertentie via Ster.nl