Het VU medisch centrum in Amsterdam
In samenwerking met
NH

Opnamestop voor kinderen op intensive care VUmc door personeelstekort

De afdeling intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam stopt dinsdag met de opname van kinderen. Kinderen die soms lang op een operatie hebben gewacht, kunnen daardoor niet geholpen worden. Dat heeft te maken met een groot tekort aan kinderverpleegkundigen. De afdeling spoedeisende hulp van het VUmc blijft wel open voor kinderen.

"Vanwege een acuut probleem in de beschikbaarheid van ic-kinderverpleegkundigen, is besloten om vanaf dinsdag 10 juli voorlopig géén opnames meer te doen op de afdeling", meldt het ziekenhuis vandaag zelf op de website.

Inmiddels zijn de ouders of verzorgers van kinderen die de komende maanden opgenomen zouden worden persoonlijk op de hoogte gesteld, meldt AT5. Hun opname is uitgesteld tot september. Het VUmc heeft niet bekendgemaakt hoeveel kinderen door de maatregel worden geraakt en nu niet geopereerd worden.

Langlopend en nijpend probleem

Het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen komt niet uit de lucht vallen. Het VUmc spreekt over een "langlopend en nijpend probleem". Op 31 oktober 2016 waarschuwde het Capaciteitsorgaan (opgericht om de zorgbehoefte te onderzoeken) dat het tekort snel opliep. Volgens het orgaan hebben de ziekenhuizen de opleidingen voor gespecialiseerde verpleegkundigen laten versloffen.

Onderzoeksbureau Panteia denkt dat het tekort ook wordt veroorzaakt door de steeds betere behandeltechnieken. Extreem vroeggeboren kinderen kunnen vanaf 24 weken in leven worden gehouden. Daardoor neemt ook het aantal chronisch zieke kinderen toe, omdat zij vaak nog langdurige intensieve zorg nodig hebben,

Acuut ziek kind

De afdeling spoedeisende hulp van het VUmc blijft wel gewoon open voor "het stabiliseren van het acuut zieke kind". Zo nodig wordt het kind daarna opgenomen op de IC van een ander ziekenhuis.

Deze week meldde Omroep Flevoland dat Medisch Centrum Zuiderzee in Lelystad ook tijdelijk minder kinderen opneemt. Bovendien schrapt het ziekenhuis vanaf maandag 9 juli de spreekuren op de kinderafdelingen in Dronten, Emmeloord en Urk.

Kinderen die acuut moeten worden opgenomen, worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen. In Lelystad heeft de gedeeltelijke opnamestop vooral te maken met een tekort aan kinderartsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl