Een ontspoorde trein in Karatsu EPA

In het westen en midden van Japan zijn bij zware overstromingen ten minste 47 mensen om het leven gekomen. Vijf slachtoffers liggen in coma en tientallen mensen worden vermist. Naar verwachting zal het uiteindelijke dodental veel hoger uitvallen.

Ruim 1,6 miljoen mensen zijn geëvacueerd. Nog eens meer dan 3 miljoen mensen hebben het advies gekregen om ook een veilig heenkomen te zoeken.

De overstromingen zijn het gevolg van zware regenval, die door de Japanse meteorologische dienst wordt omschreven als 'historisch'. Er wordt gewaarschuwd voor aardverschuivingen, stijgend waterpeil in de rivieren en harde wind.

Modderlawines, gebroken dam

De schade is enorm, meldt correspondent Kjeld Duits vanuit Tokio. "In heel West-Japan zijn wegen gedeeltelijk weggevaagd, of ze zijn bedolven onder modderlawines. Spoorwegverbindingen zijn verbroken. Tientallen rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Er is ten minste een dam gebroken en een groot deel van de stad Kurashiki, nabij Hiroshima, staat geheel onder water."

Morgen gaat het naar verwachting opnieuw regenen in gebieden waar het al veel geregend heeft. Op het eiland Shikoku is het afgelopen etmaal ruim 58 centimeter regen gevallen.

Op beelden uit Japan zie je kolkende rivieren maar ook Japanners die met paraplu boven hun hoofd waden door het water,

Veel doden en vermisten bij overstromingen in Japan

Er zijn bijna 50.000 hulpverleners ingezet van politie, brandweer en leger. Ze zijn vanwege de slechte staat van de wegen goeddeels aangewezen op boten en helikopters waardoor de reddingsoperatie moeizaam verloopt.

In Japan worden vooral landelijke gebieden elk jaar getroffen door zware regenval en overstromingen, die meestal slachtoffers eisen.

STER reclame