Meer bloemetjes, meer bijtjes en meer vogels door keverbanken

Aangepast
ANP

Het gaat niet goed met insecten in Nederland en daar hebben ook vogels last van. Een proef met speciale keverbanken en bloemblokken aan de randen van akkerland moet het tij keren, en die test blijkt bijzonder succesvol.

Het project duurt vier jaar en is nu op de helft. Toch spreekt Vogelbescherming Nederland al van spectaculaire resultaten. Het aantal insecten groeit volgens de vereniging explosief.

Die insecten komen op de speciaal geplante bloemen af en moeten op hun beurt weer verschillende vogels, met name patrijzen, trekken. Uiteindelijk moet het zogenoemde PARTRIDGE-project, dat wordt gesteund door de Europese Unie, 30 procent meer biodiversiteit opleveren rondom de akkers.

Er zijn nu nog maar vijf proefvelden, waarvan twee in Nederland, maar als het aan de Vogelbescherming ligt, gaan meer boeren keverbanken en bloemblokken langs hun akkers aanleggen.

Bekijk hieronder waarom naast de Vogelbescherming ook een boer blij is met het project:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Meer insecten dankzij keverbanken op akkers

STER Reclame