Provincie Zeeland

De meeste scholieren zijn geslaagd en de zomervakantie is voor de zuiderlingen na vandaag begonnen. Voor veel geslaagden betekent dit dat ze hun vleugels uitslaan en verhuizen naar studentensteden.

Vooral scholieren uit de provincie Zeeland vertrekken naar een stad buiten hun eigen provincie. Zeeland loopt dus ieder jaar een beetje leeg. En niemand vult hun gat op: veel studenten komen na hun studie namelijk niet meer terug.

Dat is vooral een probleem voor de banenmarkt in de provincie. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat zegt dat als het zo doorgaat, er in 2022 voor elke vijf vacatures maar één sollicitant is. "De uitstroom van mensen loopt op. We hebben nu zo veel banen vrij, daar moeten we iets aan doen."

Blijf aan ons denken.

Jo-Annes de Bat

De provincie Zeeland start daarom een actie om studenten na hun studie terug te laten keren naar Zeeland. "We willen ze echt niet kwijt, maar nu komt maar 25 procent van de studenten terug naar Zeeland", zegt De Bat.

De actie probeert in eerste instantie de scholieren aan te spreken die zijn geslaagd. Schoolverlaters krijgen een brief bij hun diploma waarin gevraagd wordt om aan de provincie te blijven denken en later terug te komen.

"Scholieren zijn nu blij met hun diploma en denken nog niet aan terugkomen. Daarom is het ook een open benadering. Denk aan ons, blijf aan ons denken en kom nog eens terug zodat je verbonden blijft met Zeeland", verklaart De Bat.

Ook hebben verschillende scholieren, studenten, docenten en bekende Zeeuwen hun boodschap uitgesproken in een filmpje:

Bovenstaand filmpje was vrijdagochtend al meer dan 40.000 keer bekeken. Dit verraste de gedeputeerde enigszins: "Het eerste doel is bereikt, want er wordt over gesproken. Doordat mensen het filmpje gaan liken en delen, hopen we dat jongeren betrokken blijven bij Zeeland." De reacties zijn volgens De Bat wisselend. "Maar mensen vinden het vooral leuk dat er aan ze gedacht wordt."

De actie is niet alleen gericht op studenten. De Bat: "Voor heel veel mensen liggen er op dit moment in Zeeland kansen op de arbeidsmarkt. Mensen die er al hebben gewoond maar later zijn vertrokken, moeten weten dat er nu banen voor hen beschikbaar zijn."

Er is veel meer dan zon, zee en strand.

Jo-Annes de Bat

Volgens De Bat heeft Zeeland niet alleen veel banen vrij op alle niveaus en sectoren, maar biedt het ook een fijne plek om te wonen. "Waar de randstad volloopt, is Zeeland open en vrij van alle kanten met alle voorzieningen om je heen." De provincie wil duidelijk maken dat er veel meer is dan alleen maar zon, zee en strand.

Meer acties

De provinciebestuurder hoopt dat deze actie effectief is: "Als we de 25 procent van de studenten die terugkomt naar Zeeland kunnen ophogen naar 50 procent, hebben we echt iets goeds kunnen doen voor de Zeeuwse economie." De provincie is van plan het hier niet bij te laten. "We gaan door met welke actie dan ook. Maar dat we die studenten moeten bereiken, is één ding dat zeker is."

STER reclame