NOS Nieuws

'Het is te zot voor woorden dat overal kinderen zitten te zweten'

"Dan ben je oververhit en denk je: ik wil in een ijsbad met ijsklontjes, even lekker afkoelen." Twan zit in groep 7 van de Johan Friso-school in Dordrecht en in zijn klaslokaal is het warm, heel warm. De hoogste temperatuur die de klas de laatste tijd heeft gezien op de thermometer is 32 graden.

En niet alleen in deze school is het warm, het is een landelijk probleem, vertelt Peter van Loon van de stichting Scholen van Morgen aan het Jeugdjournaal. "70 tot 80 procent van alle schoolgebouwen in Nederland is te warm. Dat zijn zo'n 6000 a 7000 scholen." Die warmte leidt tot allerlei problemen bij de leerlingen. "Ze klagen over vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en concentratiegebrek."

Dat laatste kan meester Dick van Noppen uit Dordrecht beamen. "In de middag is het echt drukkend warm. De kinderen worden futloos, ze concentreren zich niet meer. En in plaats van rustig worden ze een beetje druk. Dan kunnen we eigenlijk niet meer zoveel."

In de onderstaande video vertellen kinderen en meester Dick wat ze doen tegen de hitte:

Kinderen klagen: het is zelfs warmer in de klas dan buiten

Volgens van Loon zijn veel schoolgebouwen verouderd. "Toen ze werden gebouwd, waren de eisen niet zo hoog. En nu is er te weinig geld om het op te lossen." Oplossingen zouden volgens hem gezocht moeten worden in meer zonneschermen, meer ventilatie en het aanpassen van platte daken.

Maar het zijn niet alleen oude gebouwen waar problemen zijn, zegt de woordvoerder van de stichting die zich inzet om schoolgebouwen te verbeteren. "Voor nieuwbouw van scholen is 1200 euro per vierkante meter beschikbaar. Als je kijkt naar overheidsgebouwen dan praten we over 2500 euro. Dat zegt wel iets."

Opstand

Van Loon vindt dan ook dat er wat moet gebeuren. "Het is te zot voor woorden dat overal kinderen zitten te zweten. We zouden eigenlijk in opstand moeten komen om frisse lucht te eisen."

Maar tot die tijd worden er andere oplossingen gezocht, die soms best plezierig zijn. Meester Dick: "Bij hoge uitzondering, nou ja eigenlijk niet echt hoge uitzondering, hebben we ijsjes in de klas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl