NOS NieuwsAangepast

Activisten dringen Belgisch slachthuis binnen, laten varken vrij

Tientallen activisten van de Franse dierenrechtenorganisatie 269 Libération Animale zijn vanmorgen vroeg een slachthuis in de Belgische stad Tielt binnengedrongen. Ze hebben een varken vrijgelaten en hebben zich daarna vastgeketend in het verblijf.

Kijk hier naar de beelden van de actie:

Belgische activisten laten varken vrij uit slachthuis

De politie heeft de actie beëindigd. Wat er met het varken is gebeurd, is niet bekend.

Volgens de politie gaat het voornamelijk om Franse actievoerders, die nu richting de Franse grens worden gebracht. Later worden ze nog verhoord. De leden van de groep zeggen dat ze met zo'n zeventig man waren, maar de politie spreekt van ongeveer veertig activisten.

Vorig jaar kwam het varkensslachthuis in Tielt in het nieuws vanwege ernstige misstanden. Op beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights was te zien hoe varkens werden geslagen, geschopt en aan de oren werden voortgetrokken. Daarnaast werden exportregels omzeild en werden dode dieren alsnog verwerkt. De Belgische minister van Dierenwelzijn heeft daarna het slachthuis stilgelegd.

Na de stillegging is een actieplan opgesteld om dierenmishandeling in de toekomst te voorkomen. Er zijn onder meer camera's opgehangen in het slachthuis, waardoor de autoriteiten live kunnen meekijken.

Volgens de activisten zijn de omstandigheden in het slachthuis desondanks niet verbeterd. "Ze doen niets anders dan de huidige situatie van uitgebuite dieren verslechteren." Ook hekelt de organisatie dat er nu onder videotoezicht "schoon" wordt geslacht. "Het is tijd om de nutteloze slachtingen te stoppen", schrijven de activisten op Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl