Beelden bij de ingang van de grot waar het voetbalteam vastzit
NOS Nieuws

Thaise toerismeclub wil trekpleister maken van grot met voetballertjes

Het Thaise bureau voor Toerisme (TAT) wil het grottenstelsel waar twaalf voetballertjes en hun trainer vastzitten als toeristische attractie op de kaart zetten. Daarbij wordt samengewerkt met lokale autoriteiten en private investeerders, zegt de regionale TAT-directeur Karuna Dechatiwong in de Bangkok Post.

"Nadat het reddingsteam de voetballers en hun coach had gevonden, hebben zowel Thaise als buitenlandse toeristen er belangstelling voor gekregen", zei Karuna tegen de krant. Haar organisatie gaat reisinformatie over het gebied verzamelen en wegen naar de grot en andere bestemmingen in de provincie Chiang Rai verbeteren.

Chiang Rai trok in 2017 2,7 miljoen toeristen. Het TAT wil dat aantal vergroten, vooral door avontuurlijke vakanties en vakanties voor ouderen aan te bieden.

Reddingswerkers in de buurt van de grot

Verslaggever Henrik-Willem Hofs is bij de ingang van de grottenstelsel aangekomen, om de redding van de kinderen en de coach te verslaan. Op NPO Radio 1 beschreef hij de hectiek van reddingswerkers, duikers, marine-mensen, politieagenten en journalisten: "Zo ziet het er dus uit als de wereld meekijkt hoe dit naar een ontknoping gaat. Het is een groot dorp hier en iedereen wacht in spanning hoe het gaat aflopen".

De reddingswerkers staan voor een cruciale keuze, zei Hofs. "Wat gaan ze nu doen? Er komt weer regen aan, het water zou de grot in kunnen spoelen en dat maakt het een stuk moeilijker om de jongens er nog uit te krijgen. De vraag is: krijgen ze duikmaskers en worden ze één voor één door dat stelsel naar buiten geloodst?"

Een woordvoerder zei dat in zo'n geval de sterkste jongens als eerste gaan, zodat de zwakkeren nog even kunnen oefenen. "Maar er kleven ook risico's aan", zei Hofs. "De jongens kunnen niet zwemmen en moeten onder water door hele smalle doorgangen. Als een kind in paniek raakt kan dat fataal worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl