Het parcours van de Tour van 2018
NOS Wielrennen

De Tour de France van 2018: waar moet je op letten?

3.351 kilometer, 176 renners, 53 beklimmingen en 1 winnaar die de gele trui mee naar huis mag nemen. Aanstaande zaterdag begint de 105de editie van de Tour de France aan de Atlantische kust.

Door middel van een rondje 'met de klok mee' - via Bretagne, de Alpen, de Auvergne en de Pyreneeën - rijdt het peloton naar de Champs-Élysées in Parijs.

NOS Radio Tourflits, Tourflits

Alle etappes zijn 's middags live te zien bij de NOS op NPO 1 en via NOS.nl. Meestal begint de live-uitzending om 14.10 uur, maar er zijn uitzonderingen. Houd daarvoor de berichten op NOS.nl en Teletekstpagina 224 in de gaten.

Traditiegetrouw is de Tour ook te volgen in Radio Tour de France op NPO Radio 1. 's Avonds blikt Dione de Graaff terug op de Tourdag in De Avondetappe (NPO 1 en NOS.nl). De uitzending begint bijna elke dag tussen 22.00 en 22.30 uur, maar bekijk daarvoor ook onze site en Teletekst voor de precieze tijden.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

"Je kunt de Tour vandaag niet winnen, maar wel verliezen", is een veel gehoorde uitspraak. Zo bezien is elke dag het waard om voor de televisie te zitten, maar er zijn een paar dagen die erboven uitsteken.

Etappes om te omcirkelen

-Etappe 1: De Tour begint dit jaar niet met een proloog, maar met een rit in lijn. De eerste gele trui is hoogstwaarschijnlijk voor een sprinter. Dylan Groenewegen is een van de kanshebbers.

-Etappe 3: Op maandag 9 juli zal het klassement door elkaar geschud worden na de ploegentijdrit van 35 kilometer. Voor sommige ploegen is dat de specialiteit van het huis, maar enkele klassementsrenners zullen er met angst en beven naar uitkijken.

-Etappe 9: Een mini-Parijs-Roubaix. Anders is de rit van zondag 15 juli niet te omschrijven. De renners moeten 21,7 kilometer aan kasseien zien te overleven.

-Etappe 12: Na een afwezigheid van drie jaar is Alpe d'Huez terug in de Tour. Op donderdag 19 juli worden voor de Nederlandse berg al de Col de la Madeleine en de Croix de Fer (beide buitencategorie) beklommen.

2015: Robert Gesink en Steven Kruijswijk worden massaal toegejuicht op Alpe d'Huez

-Etappe 17: De tweede Pyreneeënrit is slechts 65 kilometer lang. Maar een relaxte dag wordt 25 juli niet, want er staan drie zware bergen op de rol. Bovendien starten de renners in een Formule 1-opstelling. Hoe dat zit, leggen we later in dit artikel uit.

-Etappe 20: De bergen zijn achter de rug, maar de Tour wordt pas echt beslist op zaterdag 28 juli. Op de voorlaatste dag wordt een individuele tijdrit van 31 kilometer gereden met veel klimmetjes en afdalingen.

-Etappe 21: De Tour eindigt na een champagne-etappe op 29 juli met negen rondjes op de beroemdste boulevard van Frankrijk, de Champs-Élysées.

2017: het peloton op de Champs-Élysées

Vroege finish door het WK voetbal

Op drie dagen finisht de etappe eerder dan je misschien zou verwachten. Dat heeft te maken met het WK voetbal. Op zaterdag 7 juli en zaterdag 14 juli zullen de renners al voor 16.00 binnen zijn. De ASO probeert ervoor te zorgen dat de etappe beslist is voordat de WK-duels (16.00 uur) beginnen.

Ook op de dag van de WK-finale finisht de etappe voor de aftrap. De aankomst in Roubaix wordt verwacht tegen 16.20 uur, zodat de sportliefhebber niks hoeft te missen van de WK-finale, die om 17.00 uur in Moskou begint.

De Tour moet wat spectaculairder worden voor de renners én de televisiekijker, meende organisator ASO. Om die reden zijn twee nieuwe elementen bedacht.

Eerste negen dagen: het bonuspunt

Om de vlakke etappes in de eerste week wat meer sjeu te geven, is er het bonuspunt. Tijdens de eerste negen etappes kunnen renners al vóór de finish bonificatieseconden pakken voor het klassement.

Wie het bonuspunt als eerste passeert, wint drie seconden in het algemeen klassement. De nummer twee krijgt twee seconden en de renner die als derde langs het punt komt, pakt één seconde.

2017: De kopgroep rijdt langs een plukje supporters tijdens de zesde etappe

Het bonuspunt is bedoeld om voor meer spektakel te zorgen in de vaak slaapverwekkende ritten door weidse Franse landschappen. Hoe meer renners zich in de strijd om, bijvoorbeeld de gele trui, kunnen mengen, hoe mooier dat is voor de televisiekijker.

De vraag is echter hoeveel renners in aanmerking zullen komen voor het geel, aangezien er na de ploegentijdrit op de derde dag aanzienlijke verschillen kunnen ontstaan.

Naast het bonuspunt zijn er elke etappe tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen voor de nummers een, twee en drie van de rit.

Etappe 17: Formule 1-start

Slaapverwekkend zal het zeker niet worden op woensdag 25 juli. De renners starten in Bagnères-de-Luchon, waarna het letterlijk direct bergop gaat. Via de Montée de Peyragudes (eerste categorie), de Col de Val Louron-Azet (eerste categorie) en de Col de Portet (buitencategorie) gaat het naar Sain-Lary-Soulan.

Dat lijken ingrediënten genoeg voor een spectaculaire dag, maar er is meer. De renners zullen namelijk aan de start staan als Formule 1-bolides op de startgrid.

Het profiel van etappe 17 in de Tour de France 2018

De geletruidrager start op 'poleposition', met de nummer twee schuin achter hem. Die volgorde van opstellen loopt door tot de nummer twintig in het algemeen klassement. Daarachter zal de rest van het peloton in groepen van veertig aan de etappe beginnen. Alle renners staan binnen 700 meter van elkaar.

De ASO hoopt er met deze Formule 1-opstelling voor te zorgen dat kopmannen niet direct over hun knechten kunnen beschikken. Als de gele trui direct bij het vertrek wordt aangevallen, zal de klassementsleider zelf in de tegenaanval moeten. De helpers rijden immers een stukje achter hem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl