De beroemde foto waardoor Elian bekend werd
NOS Nieuws

Fotograaf iconische foto Cubaanse Elián overleden

De fotograaf die de foto maakte van het 5-jarige Cubaanse jochie Elián Gonzalez dat weg wordt gehaald bij zijn oom in Miami, is overleden. De Amerikaan Alan Diaz maakte de foto in 2000 en won er diverse prijzen mee, waaronder de Pulitzer Prize.

Elián werd in 1999 bij Florida uit de zee gered. Zijn moeder was verdronken. De komst van het jochie naar de VS mondde uit in een juridisch gevecht. Zijn vader wilde dat zijn zoon naar Cuba terug zou komen, maar Cubaanse familieleden in Miami wilden hem juist daar houden.

Fotograaf Alan Diaz, wiens ouders uit Cuba kwamen, werkte destijds als freelancefotograaf. Hij is 71 jaar geworden. Het is niet bekend waaraan hij is overleden. Volgens zijn dochter was hij de koning van zijn gezin. "Hij gaf om al zijn vrienden en collega's. Zijn leven was fotografie en zijn vrouw."

Diaz bracht zijn jeugd door in Cuba en studeerde daar fotografie samen met Alberto Korda, bekend door zijn iconische foto van guerrillastrijder Che Guevara.

De beroemde foto van Che Guevara

Volgens persbureau AP maakte Diaz zelf een iconische foto door het vastleggen van het wegvoeren van Elián. "De bittere gewelddadige strijd over het lot van een klein Cubaans jochie genaamd Elián Gonzalez. Het speelde ook een rol in de presidentsverkiezingen van 2000", zei Sally Buzbee van AP. "Zoals alle grote fotografen had ook hij de gave om te wachten op het juiste moment."

Volgens de fotograaf was hij toevallig op de juiste tijd op de juiste plek. Hij had maandenlang gewerkt om het vertrouwen van de familie van Elián te winnen. Toen hij op de radio hoorde dat de inval door Amerikaanse agenten plaats zou vinden, haastte hij zich naar het huis van Eliáns oom. Hij probeerde het bange jochie gerust te stellen dat alles goed zou komen. Toen de gewapende mannen binnenkwamen, maakte hij de foto die geschiedenis zou schrijven.

Na de 'bevrijding' van Elián werd de jongen naar Cuba gebracht en als een held ontvangen. Fidel Castro werd een vriend van de familie González. Ze verschenen geregeld samen in de Cubaanse media.

Fotograaf Diaz werkte na het maken van de foto nog jarenlang als freelancer voor AP en maakte onder meer foto's tijdens de Superbowl, de nasleep van 9/11 en de presidentsverkiezingen. Afgelopen december ging Diaz met pensioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl