Twee Nederlandse Syriëgangers die in Turkije zijn veroordeeld, zijn geland in Nederland. Reda Nidalha uit Leiden en Oussama A. uit Utrecht vertrokken vanmiddag vanuit Turkije en kwamen in het begin van de avond aan op Schiphol. Ze zijn daar direct aangehouden en het Openbaar Ministerie gaat ze ook vervolgen.

Nidalha en A. sloten zich in 2014 aan bij Islamitische Staat in Syrië. Ze zijn in Turkije al veroordeeld voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Wat hen in Nederland te wachten staat, zie je in deze video:

OM worstelt met terugkomst al veroordeelde Syriëgangers

Nidalha en A. deserteerden en sloten zich aan bij het Vrije Syrische Leger, een groep die ze later ook ontvluchtten. De mannen wilden terug naar Nederland en waren op weg naar een Nederlandse diplomatieke post. Op weg daarnaartoe werden de twee bij de Turkse grens opgepakt door de Turkse autoriteiten.

Turkije besloot de twee te vervolgen. Ze zaten twee jaar in voorarrest en werden in mei veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. De twee werden vrijgelaten uit de gevangenis omdat ze het hoger beroep in Nederland mogen afwachten. Nu ze van Nederland reispapieren hebben gekregen, zijn ze onderweg.

Vrijdag

Het OM is niet van plan de mannen twee keer voor hetzelfde feit te vervolgen. Maar vervolging kan volgens het OM wel, omdat ze de Turkse straf nog niet hebben uitgezeten. Vrijdag moeten ze voor de rechter verschijnen.

De vader van Nidalha, Mohamed, zegt blij te zijn dat zijn zoon terugkomt naar Nederland. "We hebben allebei aan hem getrokken, ISIS en ik. En ik heb gewonnen."

STER reclame