ANP
NOS NieuwsAangepast

Rijk en mogelijk corporaties betalen versterking 'veilige' huizen Groningen

Het versterken van 1588 woningen in het Groningse aardbevingsgebied gaat gewoon door. Ook de bewoners van huizen die strikt genomen aan de veiligheidseisen voldoen, kunnen kiezen voor versterking.

Minister Wiebes zei aanvankelijk na een ingelast kabinetsberaad dat de kosten voor het opknappen van deze 'veilige' huizen gedragen worden door de staat, de provincie, de gemeenten en de woningcorporaties. "Alle portemonnees doen mee."

Maar later liet een woordvoerder van het ministerie weten dat de uitspraken van de minister niet helemaal klopten. De kosten worden in eerste instantie betaald door het Rijk, en er wordt nog overlegd met de corporaties. Om hoeveel geld het precies gaat, wordt na de zomer duidelijk.

Eerder zette Wiebes de versterkingsoperatie voor de 1588 woningen stil, omdat hij wilde weten wat voor gevolgen het dichtdraaien van gaskraan heeft voor de veiligheid. Gisteren bleek uit een onderzoek van de Mijnraad dat van deze groep woningen ongeveer de helft niet meer per se versterkt hoeft te worden.

Verwachtingen gewekt

Maar Wiebes vindt net als de Mijnraad dat hij rekening moet houden met de verwachtingen die gewekt zijn bij de bewoners. Omdat de ongeveer 800 woningen strikt genomen veilig zijn, kan de rekening niet bij de NAM worden neergelegd. Dat is het bedrijf dat in Groningen naar het gas boort.

De NAM moet volgens Wiebes wel betalen voor het versterken van de huizen die, ondanks het dichtdraaien van de gaskraan, toch onveilig zijn.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de versterkingsoperatie in Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl