De vlag hangt halfstok in Overschild
NOS Nieuws

Vlag halfstok in Overschild: 'Alles nóg onduidelijker na advies Mijnraad'

"Wat nu? Waarom is er weer onduidelijkheid geschapen? Kan de minister nu alle kanten op? Moeten we nog langer wachten?" De inwoners van het dorp Overschild in Groningen luisterden vanochtend vol verbazing naar het advies van de Mijnraad aan minister Wiebes.

Zeker 1500 huizen moeten versterkt worden in het aardbevingsgebied, en eigenaren van nog eens 5700 huizen moeten zelf de keuze krijgen wat ze willen doen. Voor de Groningers zijn het opnieuw andere getallen. Vorige week adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen nog dat 5000 gebouwen zo snel mogelijk moeten worden versterkt.

"En de Nationaal Coördinator Groningen had eerder ook weer andere cijfers", zucht Gert de Vries uit Overschild. "Ik kan er geen chocola van maken." De vlag in het dorp is daarom nu maar halfstok gehangen, een symbool voor de jarenlange frustratie van de inwoners.

Drie inwoners van Overschild doen hun verhaal:

'Ik kan er geen chocola meer van maken'

"Elke keer is er weer onduidelijkheid", vertelt De Vries. "En nu is het nóg onduidelijker geworden. De minister moet maar eens heel precies uitleggen waar wij in ons dorp, maar ook in Appingedam, in Ten Boer en in Loppersum, aan toe zijn."

Om welke huizen het allemaal gaat, is vanochtend niet verteld. "Adresgegevens hebben ze niet, maar ze hebben wel uitgerekend op een of andere magische wijze hoeveel huizen het zijn."

In Overschild is de schade door de aardbevingen bij veel huizen goed zichtbaar. De Vries laat de woning van een dorpsgenoot zien. "Van buiten ziet het er fantastisch uit, maar binnen merk je dat de vloer afloopt." In de trapkast staat een rode pilaar om de trap te ondersteunen. "Die zorgt ervoor dat het huis niet uit elkaar valt."

Een huis dat aan de buitenkant al is versterkt

Cees Wildevanck kan erover meepraten. Hij woont al 32 jaar net buiten het dorp. "Ik kreeg eerst te horen dat mijn huis moest worden gesloopt. Dat was een hele klap." Hij legde zich er uiteindelijk bij neer en ging kijken voor een nieuw huis. "Vervolgens hoorde ik weer dat het niet hoeft en inmiddels weet ik helemaal niet meer waar in aan toe ben."

Hij merkt dat Overschild de onduidelijkheid helemaal zat is. "Groningers staan bekend om hun rustige aard, maar hier wordt nu ook met de vuist op tafel geslagen. En er wordt publiekelijk gehuild om de absolute respectloosheid waarmee wij worden behandeld. Het is slopend."

Bij elke volgende beving bestaat er een kans dat het huis op je kop in elkaar dondert.

Cees Wildevanck

Wildevanck gelooft niet meer in alle adviezen. "De huizen zoals ze nu zijn, hebben al geweldig veel te verduren gehad." De gemeente Midden-Groningen, waar Overschild onder valt, heeft alleen al dit jaar meer dan tien bevingen, groot en klein, meegemaakt. "De huizen zijn zwakker geworden. Bij elke volgende beving bestaat er een kans dat het huis op je kop in elkaar dondert."

Het liefst willen de Overschilders dat de versterkingen hoe dan ook doorgaan. Ook Ger van den Berk. "Het leed is hier al geschied en aan alle huizen mankeert wel wat. Getallen zeggen ons niks. We willen gewoon zekerheid in dit gebied."

Wat hem betreft komen er zo snel mogelijk inspecteurs langs. "Er is zo ontzettend veel schade. Deze getallen van de Mijnraad lijken achter een bureau bedacht, maar er moet gewoon per huis geïnspecteerd worden en bekeken hoe het eruitziet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl