Servais Knaven ANP

Het nieuws dat de internationale wielrenunie UCI afziet van een vervolging van Chris Froome heeft voor opluchting gezorgd bij Team Sky.

"Ja, de vlag kan wel uit", reageert ploegleider Servais Knaven op NPO Radio 1. "We zijn blij dat de zaak opgelost en achter de rug is en dat we nu aan de Tour kunnen beginnen."

De UCI liet maandag weten dat de slepende dopingzaak van Froome gesloten is. Het besluit komt een dag nadat de Franse krant Le Monde gemeld had dat Tourorganisator ASO de viervoudig winnaar zou willen weren uit de Tour.

Knaven opgelucht dat Froome vrijgesproken is

In juni leverde Team Sky de verdediging in bij de UCI in de zaak Froome, bij wie in september vorig jaar een te hoog salbutamolgehalte werd aangetroffen.

Vier weken later volgde pas de uitspraak van de UCI, nadat WADA afgelopen donderdag pas zijn eindrapport naar de UCI stuurde. Knaven snapt wel waarom het zolang duurde. "Niemand heeft een foute beslissing willen maken. Ze wilden al het bewijs goed bekijken en kunnen beoordelen, zodat straks niets nog aangevochten kon worden."

Welk bewijs Team Sky precies heeft aangeleverd weet Knaven niet.

'Bijzonder product'

Ondanks alle onrust rond Froome en zijn ploeg is Knaven geen voorstander om het middel (salbutamol) op de dopinglijst te zetten om zo het grijze gebied te voorkomen.

"Het is een heel bijzonder product, wat heel veel sporters en mensen in het normale leven gebruiken. Van het middel ga je niet harder fietsen. Het is puur om je longen weer op een normaal niveau te kunnen laten werken."

Froome: ben enorm opgelucht

Froome was voor deze zaak al niet heel populair in Frankrijk. Zo werd de Brit ooit tijdens de Tour de France bekogeld met urine. Nu zal het enthousiasme voor Froome niet groter geworden zijn bij het publiek in Frankrijk. Toch zal Team Sky geen extra maatregelen nemen om de coureur te beschermen.

"Wij kunnen daar niet zo veel aan doen. Extra maatregelen treffen is moeilijk. De ASO gaat al zorgen voor extra maatregelen in de bergen."

STER reclame