Een basisschool
NOS Nieuws

Scholen gebruiken geld voor leraren deels voor ander zaken

De helft van de scholen in het basis- en speciaal onderwijs geeft aan personeel minder geld uit dan het ministerie overmaakt. Het geld gaat soms naar andere zaken, zoals huisvesting. Dat meldt het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb) na eigen onderzoek.

De Onderwijsraad komt woensdag met een advies over de financiering van het onderwijs. De Algemene Onderwijsbond AOb pleit voor een schot tussen personeelsuitgaven en andere kosten.

Scholen en andere onderwijsinstellingen krijgen van de Rijksoverheid elk jaar een budget voor de kosten van materiaal en personeel. De instellingen mogen zelf bepalen hoe ze dat geld besteden; de onderwijsinspectie houdt toezicht.

Normaal gesproken gaat 85 procent van het geld naar het personeel, 15 procent is bestemd voor materiële kosten, schrijft het Onderwijsblad. Uit cijfers van DUO (de organisatie die het geld naar de schoolbesturen overmaakt) blijkt dat 71 procent van de scholen die norm niet haalt: ze geven minder of veel minder uit aan personeel dan eigenlijk zou moeten.

Het deel van de Rijksbijdrage dat niet wordt geïnvesteerd in personeel, wordt opgepot of uitgegeven aan huisvesting.

Hogere ouderbijdrage

Er zijn ook scholen (28 procent) die meer uitgeven aan personeel. Dat zijn vooral scholen die een hoge ouderbijdrage vragen of die putten uit het eigen vermogen. Onderwijsblad zegt dat deze ranglijst wordt aangevoerd door algemeen bijzondere scholen en vrije scholen met een hoge eigen bijdrage.

Onlangs pleitte D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen voor een andere aanpak. Hij wil dat niet het bestuur, maar schoolteams en directeuren bepalen hoe het geld van de overheid wordt besteed.

De PO-raad heeft begrip voor de schoolbesturen. Volgens de raad krijgen scholen niet alleen te weinig geld voor personeel, maar ook te weinig geld voor huisvesting, schoonmaak en leermiddelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl