Van verborgen kerken tot heilig regenwoud: dit is het nieuwe werelderfgoed

Jorge Mario Álvarez Arango

Unesco heeft achttien bijzondere trekpleisters toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Jaarlijks selecteert de organisatie een aantal natuurgebieden, architectonische hoogstandjes of historische plaatsen uit een grote berg met nominaties.

Om tot werelderfgoed te worden uitgeroepen moet een plaats van groot belang zijn voor de mensheid. Het gaat daarom vaak om iets dat uniek en onvervangbaar is. Werelderfgoed is beschermd tegen aanpassingen en trekt in de regel veel toeristen. Bekende plaatsen op de lijst zijn bijvoorbeeld Machu Picchu, de Chinese Muur en Vaticaanstad.

In Nederland staan onder andere Schokland, de molens bij Kinderdijk, de Waddenzee en het Rietveld Schröderhuis op de lijst. De Nederlands-Belgische inzending van dit jaar haalde het niet, de Koloniën van Weldadigheid willen volgend jaar opnieuw meedingen. De nominatie van de VOC-wijk van Jakarta werd op het laatste moment ingetrokken.

Hieronder een aantal van de bijzondere plaatsen die dit jaar wel zijn toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

Het Chiribiquete Nationaal Park...

...is een Colombiaans park dat bestaat uit regenwoud zover het oog reikt. Het is bijna net zo groot als België. Volgens Unesco zijn imposante tafelbergen kenmerkend voor het gebied. Op zestig van die bergen zijn meer dan 75.000 schilderingen aangebracht, sommigen zijn wel 20.000 jaar oud. Op die tekeningen wordt de jaguar vereerd, een symbool van macht en vruchtbaarheid. Lokale gemeenschappen beschouwen het gebied als heilig.

1/3Chiribiquete Nationaal ParkSteve Winter
2/3Schilderingen in Chiribiquete Nationaal ParkJorge Mario Álvarez Arango

De handelspost Hedeby...

...of althans de overblijfselen ervan, in de buurt van het Noord-Duitse Schleswig, stammen uit de periode van het jaar 0 tot ongeveer 1500. De wegen, gebouwen en een haven lagen op de handelsroute tussen het Frankische Rijk in het zuiden en het Deense koninkrijk in het noorden. Vanwege het rijke archeologische materiaal is de plaats volgens Unesco belangrijk voor het begrijpen van de periode van de Vikingen.

Verborgen christelijke heiligdommen...

...in de buurt van Nagasaki in het uiterste zuidwesten van Japan. Volgens Unesco gaat het om unieke overblijfselen van de eerste christelijke zendelingen naar Japan. De kerkjes en andere heiligdommen staan op afgelegen eilanden en zijn gebouwd tussen de 16e en 19e eeuw. Ze zijn niet voor niets lastig te vinden: gedurende drie eeuwen was het christendom verboden in Japan.

1/3Hisaka IslandNagasaki Préfecture
2/3De voormalige Gorin KerkNagasaki Préfecture
3/3Het dorp EgamiNagasaki Préfecture

Het Turkanameer in Kenia...

...is al sinds 1997 werelderfgoed, maar staat nu ook op de speciale Werelderfgoedlijst met bedreigde plaatsen. Het meer en omgeving beslaat ruim 7 miljoen hectare (70.000 vierkante kilometer), de oppervlakte van Nederland en België samen, en herbergt veel bijzondere flora en fauna zoals de nijlkrokodil.

1/2De Nabiyotum-krater bij het Turkanameer AFP
2/2Het zuidelijke eiland in het Turkanameer AFP

Verder zijn er nog vijftien andere plaatsen...

...op de lijst met werelderfgoed gezet. Lees hier alle nieuwe toevoegingen of bekijk ze via de onderstaande foto's.

2/15De oude stad Qalhat in OmanMHC
3/15De al-Ahsa-oase in Saoedi-ArabiëIPOGEA
4/15Het jachtgebied van de Inuit in het westen van GroenlandJens Fog Jensen
6/15Göbekli Tepe in TurkijeDAI, Göbekli Tepe Project
7/15Industriestad Ivrea in ItaliëGuelpa Foundation
8/15Dom van Naumburg, DuitslandFörderverein Welterbe an Saale und Unstrut
9/15Thimlich Ohinga, KeniaNational Museums of Kenya
10/15Archeologische vindplaatsen in Fars, IranICHHTO
11/15De Sansa-tempels in Zuid-KoreaCIBM
12/15Neogotische architectuur in Mumbai, IndiaAbha Narain Lambah Associates
13/15Het Makhonjwa-gebergte in Zuid-AfrikaDion Brandt
14/15Pimachiowin Aki, CanadaPimachiowin Aki
15/15Tehuacán-Cuicatlán vallei, MexicoCHAC

STER Reclame