Jorge Mario Álvarez Arango

Unesco heeft achttien bijzondere trekpleisters toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Jaarlijks selecteert de organisatie een aantal natuurgebieden, architectonische hoogstandjes of historische plaatsen uit een grote berg met nominaties.

Om tot werelderfgoed te worden uitgeroepen moet een plaats van groot belang zijn voor de mensheid. Het gaat daarom vaak om iets dat uniek en onvervangbaar is. Werelderfgoed is beschermd tegen aanpassingen en trekt in de regel veel toeristen. Bekende plaatsen op de lijst zijn bijvoorbeeld Machu Picchu, de Chinese Muur en Vaticaanstad.

In Nederland staan onder andere Schokland, de molens bij Kinderdijk, de Waddenzee en het Rietveld Schröderhuis op de lijst. De Nederlands-Belgische inzending van dit jaar haalde het niet, de Koloniën van Weldadigheid willen volgend jaar opnieuw meedingen. De nominatie van de VOC-wijk van Jakarta werd op het laatste moment ingetrokken.

Hieronder een aantal van de bijzondere plaatsen die dit jaar wel zijn toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

Het Chiribiquete Nationaal Park...

...is een Colombiaans park dat bestaat uit regenwoud zover het oog reikt. Het is bijna net zo groot als België. Volgens Unesco zijn imposante tafelbergen kenmerkend voor het gebied. Op zestig van die bergen zijn meer dan 75.000 schilderingen aangebracht, sommigen zijn wel 20.000 jaar oud. Op die tekeningen wordt de jaguar vereerd, een symbool van macht en vruchtbaarheid. Lokale gemeenschappen beschouwen het gebied als heilig.

De handelspost Hedeby...

...of althans de overblijfselen ervan, in de buurt van het Noord-Duitse Schleswig, stammen uit de periode van het jaar 0 tot ongeveer 1500. De wegen, gebouwen en een haven lagen op de handelsroute tussen het Frankische Rijk in het zuiden en het Deense koninkrijk in het noorden. Vanwege het rijke archeologische materiaal is de plaats volgens Unesco belangrijk voor het begrijpen van de periode van de Vikingen.

Verborgen christelijke heiligdommen...

...in de buurt van Nagasaki in het uiterste zuidwesten van Japan. Volgens Unesco gaat het om unieke overblijfselen van de eerste christelijke zendelingen naar Japan. De kerkjes en andere heiligdommen staan op afgelegen eilanden en zijn gebouwd tussen de 16e en 19e eeuw. Ze zijn niet voor niets lastig te vinden: gedurende drie eeuwen was het christendom verboden in Japan.

Het Turkanameer in Kenia...

...is al sinds 1997 werelderfgoed, maar staat nu ook op de speciale Werelderfgoedlijst met bedreigde plaatsen. Het meer en omgeving beslaat ruim 7 miljoen hectare (70.000 vierkante kilometer), de oppervlakte van Nederland en België samen, en herbergt veel bijzondere flora en fauna zoals de nijlkrokodil.

Verder zijn er nog vijftien andere plaatsen...

...op de lijst met werelderfgoed gezet. Lees hier alle nieuwe toevoegingen of bekijk ze via de onderstaande foto's.

STER reclame