Motortaxichauffeurs in Kampala EPA

Whatsappen en instagrammen kost in Uganda vanaf nu geld

tijd van publicatie

Inwoners van Uganda werden gisteren op een onaangename verrassing getrakteerd: sociale media als WhatsApp en Instagram deden het niet meer. Pas na het betalen van een nieuwe belasting kregen ze weer toegang tot de dienst.

De maatregel, die op 31 mei werd aangekondigd, is omstreden. President Yoweri Museveni wil de belasting omdat volgens hem via de platforms roddels worden verspreid. Volgens de Ugandese minister van Financiën is de belasting daarnaast nodig om de staatsschuld af te betalen.

1,32 euro per maand

Inwoners van het land die nu nog sociale media willen gebruiken, zijn gedwongen om toegang te 'kopen'. Dat kan per dag, per week of per maand. Respectievelijk 200, 1400 of 6000 Ugandese schilling, omgerekend gaat het om 0,04, 0,31 of 1,32 euro.

Op Twitter gaat een bericht rond dat afkomstig is van de drie grootste telecomproviders in het land: Airtel, MTN en Africell. Daarin wordt beschreven hoe inwoners weer toegang kunnen krijgen tot de verschillende diensten. Hiervoor moeten ze geld overmaken naar de telecomprovider.

Ironisch genoeg wordt er vanaf nu over dergelijke overboekingen ook belasting geheven. Veel mensen in Uganda hebben geen bankrekening, maar laten geld storten op hun mobiele nummer. Daarmee kunnen ze vervolgens rekeningen betalen. Op die manier betalen ze niet alleen hun telefoonkosten, maar bijvoorbeeld ook de energierekening.

De Ugandese nieuwssite Daily Monitor vroeg aan zijn twittervolgers wat men ging doen nu de blokkade in werking is getreden. De meeste mensen die reageerden, gaven aan gebruik te gaan maken van een VPN, een virtual private network, waarmee de blokkade te omzeilen is omdat je je kunt voordoen als iemand uit een ander land.

Maar, meldt de Ugandese editie van The Observer, dit achterdeurtje zal slechts tijdelijk werken. Telecomproviders zullen VPN-diensten "een voor een" gaan blokkeren, zegt de directeur van de telecomtoezichthouder van het land.

President Museveni bindt vaker de strijd aan met sociale media. De 73-jarige president is al ruim dertig jaar aan de macht in het Oost-Afrikaanse land. Tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 liet hij Twitter en Facebook blokkeren, naar eigen zeggen om het verspreiden van leugens tegen te gaan. Nu gaat hem dus om roddelen.

Correspondent Elles van Gelder vertelde onlangs dat er ook wel eens mensen in de cel zijn beland door wat ze op sociale media plaatsten: "Vorig jaar nog een academicus die erg populair op Facebook is. Zij noemde de president een pair of buttocks, een paar billen. Daarop werd ze opgepakt en ruim een maand vastgezet."

STER Reclame