Fagner op het WK in Rusland AFP

Een voetballer die in Nederland mislukt, hoeft doorgaans niet te rekenen op een glansrijke carrière elders in de wereld. Maar er zijn uitzonderingen. Het misschien wel mooiste voorbeeld daarvan speelt vanmiddag om 16.00 uur met Brazilië de achtste finale van het WK tegen Mexico.

Fágner Conserva Lemos, de laatste twee duels basisspeler van Brazilië, dook ruim tien jaar geleden op bij PSV, maar werd na één seizoen alweer weggestuurd. Te klein, te druistig, te weinig potentie, was het oordeel van de trainers in Eindhoven. Nu speelt de 29-jarige rechtsback in een elftal met wereldsterren als Neymar en Coutinho zijn eerste wereldkampioenschap.

Meesterscout De Visser baalt

"Ik zeg nog weleens gekscherend tegen PSV dat hij daar tien jaar lang de vaste rechtsback had kunnen zijn", vertelt meesterscout Piet de Visser, in 2007 verantwoordelijk voor de komst van Fágner naar Eindhoven.

Fágner in 2007 als speler van PSV ANP

Fágner, bij het horen van die naam schiet De Visser al overeind. "Heel leuk en bijzonder dat hij nu zijn kans krijgt bij Brazilië. En hij doet het goed, hè? Rustig verdedigend, secuur in de opbouw, goede passing."

De 83-jarige scout zag Fágner op 17-jarige leeftijd debuteren bij Corinthians en nam hem direct mee naar PSV. "Een kleine, maar dappere verdediger. En goed in het afpakken van de bal. PSV hoefde alleen maar opleidingskosten te betalen."

Tot ongenoegen van De Visser werd het geen succes met Fágner in Nederland. Een talent zonder meer, maar nog onervaren. En de taal niet machtig. Bovendien vonden ze hem bij PSV met zijn 1,68 meter te klein.

Fagner bij PSV, met landgenoot Gomes en Timmy Simons Proshots

De ervaren Jan Kromkamp, destijds net overgenomen van Liverpool, kreeg op rechts de voorkeur. Even greep Fágner zijn kans. Toenmalig PSV-trainer Ronald Koeman zag het wel zitten in de rappe kuitenbijter. Fágner mocht drie duels meedoen en wist zelfs te scoren, de 4-0 tegen NEC, een hard schot uit een rebound.

Na zijn goal, de eerste in zijn profcarrière, rende Fágner alle kanten op, struikelde over zijn eigen benen en werd vervolgens bedolven onder ploeggenoten. De Braziliaan was populair bij zijn teamgenoten, maar beduidend minder bij de trainers die het daarna voor het zeggen hadden in Eindhoven.

Fágner (tweede van rechts) wordt gepresenteerd als één van de aankopen bij PSV ANP

Toen Koeman op de welbekende trein naar Valencia sprong, werd Fágner volledig over het hoofd gezien. Jan Wouters en Sef Vergoossen en daarna ook Huub Stevens zagen het niet in hem zitten. Het vijfjarige contract werd ontbonden. Het avontuur bij PSV bleef zodoende beperkt tot tachtig minuten en drie invalbeurten.

"Ik heb daar toen wel een beetje over gemopperd", aldus De Visser. "Ik dacht: geef deze jongen gewoon een kans. Maar ze hadden geen geduld met hem. En daarna haalden ze jongens als Stanislav Manolev..."

Fágner keerde terug naar Brazilië en deed het vervolgens nog een jaar zeer verdienstelijk bij VfL Wolfsburg. Sinds 2014 speelt hij weer voor Corinthians, waar hij sindsdien twee landstitels heeft mogen vieren. In januari 2017 mocht hij, op 27-jarige leeftijd, zijn debuut maken in het nationale elftal.

Door blessures van Dani Alves (in Brazilië achtergebleven) en de andere rechtsback Danilo, die in het eerste groepsduel geblesseerd raakte, krijgt Fágner nu veel speeltijd in Rusland. Zowel tegen Costa Rica als Servië (beide keren 2-0) maakte hij de negentig minuten vol.

Hoewel Danilo fit genoeg lijkt om tegen Mexico te spelen, lijkt er voor bondscoach Tite weinig aanleiding om tegen de Mexicanen iets aan zijn basisopstelling te veranderen. De Visser: "Erg leuk voor die jongen. En voor mij is dat een beetje een lange neus naar PSV."

STER reclame